5-има опозиционери освободени във Венецуела, започна диалог за излизане от кризата

5-има опозиционери освободени във Венецуела, започна диалог за излизане от кризата

Петима противници на венецуелския президент Николас Мадуро бяха освободени снощи, след като предния ден започна диалог с цел намиране на изход от кризата, разтърсваща страната. Това съобщиха опозиционни водачи, цитирани от Франс прес.

Видният опозиционер Карлос Окарис оповести първоначално чрез Туитър, че са пуснати на свобода Карлос Мело, Андрес Морено и Марко Трехо.

Мело бе арестуван на 31 август от агенти на разузнаването, които го обвиниха в притежание на експлозиви.

Морено и Трехо бяха задържани през септември заради направен от тях клип в подкрепа на опозиционна партия, призоваващ армията да помисли за кризата в страната - според властите призив за бунт.

Малко по-късно Хесус Тореалба, фигура от десноцентристката опозиция, обединена в Коалицията за демократично единство (КДЕ), съобщи за освобождаването на двама други опозиционери - Коромото Родригес и Андрес Леон, арестувани съответно през май т. г. и през 2014 г.

Освобождаването на "политзатворниците" е сред условията, поставени от десноцентристката опозиция около КДЕ, за да напредне диалогът, започнал в неделя. Според опозицията "политическите затворници" във Венецуела са над 100, но Мадуро отрича изобщо да има такива.

Затънала в икономическа криза, Венецуела почти от година е също и в тежка политическа криза, изпълнена със заплахи, инсинуации и шумни изявления както от страна на опозицията, настояваща за оттегляне на президента, така и от страна на правителствения лагер, отбелязва Франс прес.

Венецуела е разтърсена от най-тежката икономическа и политическа криза, но президентът Николас Мадуро изненада сънародниците си, като ги уведоми, че от днес ще води всекидневно радиопредаване за салсата, съобщи Франс прес.

"От 1 ноември започвам моя програма по радио Мирафлорес", обясни държавният глава. "Каня ви да слушате."

"Това ще бъде музикално, културно и политическо предаване - национално и интернационално. Ще има от всичко по малко", каза Мадуро.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят