Строителството на къмпинг "Юг" е спряно временно

5 инстанции ще проверяват дали строежът на "Корал" е върху дюни

С половин година закъснение Агенцията по кадастъра публикува специализирана карта

Строителството на вилното селище на къмпинг "Юг" в местността "Корал" е спряно временно до приключване на проверките на компетентните органи, съобщи главният архитект на община Царево Станислав Николов. По сигнал на сдружение "Да запазим Корал" Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) започна проверки дали са спазени всички процедури.

Направена вече проверка на МРРБ показа, че има влязло в сила разрешително за строеж, което е потвърдено от Административния съд в Бургас.

От МОСВ във вторник обявиха, че не се строи върху дюни, но не можаха да кажат върху какво се строи. Ден по-късно министерството съобщи, че ще се проверява допълнително на място дали това са дюни. МОСВ потвърди готовността си да спре строежа, ако има нарушения, но главният архитект на общината ги изпревари.

"Очаквам (МРРБ и МОСВ -бел.ред.) да излязат с някакво становище, за да можем ние да вземе някакви последващи решения", каза арх. Николов, цитиран от Фокус. По неговите думи, съмненията са, че в решението на РИОСВ-Бургас от 2004 г. са допуснати нарушения.

Предстои РИОСВ - Бургас да издаде принудителна административна мярка за спиране на строежа.

Според становището на регионалната инспекция по околна среда няма опасност за природата в къмпинга.

Дюни или не

Засега остава загадка върху какво точно строи инвеститорът "ИФ Фаворит" – дюни, както се вижда от снимките, или върху нещо друго.

Според обясненията на инвеститора това е довят от брега пясък. Същата теза разви и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

От екоминистерството казаха, че това не са дюни. Не могат да кажат какво е, защото на експертите не бил поставен такъв въпрос.

За да се изясни този въпрос следващата седмица проверка на място ще правят експерти от пет инстанции - дирекция "Национална служба за защита на природата" на Министерство на околната среда и водите, от Българската академия на науките, от Агенцията по кадастър, от Дирекцията за национален строителен контрол, от дирекция "Държавна собственост" на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от община Царево.

Целта е да се разбере дали със строежа са засегнати дюни, информират от МОСВ.

Агенцията по кадастъра пусна специализирани карти на дюните от 2012 г.

Късно вечерта във вторник, след като духовете бяха разбунени от скандала с излетия по Великден бетон на плажа на къмпинг "Юг", Агенцията по кадастъра публикува на страницата си в интернет специализираната карта за къмпинга. По-рано през деня министър Павлова заяви, че е била разпоредила това да се случи още през ноември 2014 г.

Качената карта на къмпинг "Юг" е с дата декември 2012 г. Това предизвика съмнения, че тя може и да е стара. Причината е, че изготвянето на специализираните карти беше възложено след скандала "Дюнигейт", който избухна малко преди настъпването на 2013 г.

Експертите от БАН обикаляха дюните при изготвянето на картите през лятото на 2013 г. и по тази причина, качената карта най-вероятно не е актуалната, предполагат природозащитници.

Министър Павлова обаче обясни, че специализираните карти на морските плажове са били възложени още в предишния мандат на кабинета "Борисов" и през декември 2012 г. са били утвърдени.

"Имаше дълъг процес по одобряване, след което е трябвало да са окончателно потвърдени и качени на сайта. Това не се е случило цели две години и разпоредих да се случи през ноември 2014 г. Те са качени, но не в пълнота. Затова сменихме и ръководството на Агенцията по кадастър, защото имахме проблеми", каза Павлова.

Държавата ще прави два екоплажа на Южното Черноморие

За първи път държавата ще прави различна процедура за концесия на екоплажа – "Корал" и "Делфин", обяви министър Павлова след заседанието на правителството в сряда.

Те ще бъдат отдадени за 15 години, като сред изискванията към бъдещите концесионери ще има всички преместваеми обекти по тях да са от екологично чисти материали и да имат повече свободна площ, каза Павлова.

"Ще дадем възможност за дългогодишна концесия на екоплажа, а концесионерът ще има право да извършва само екологични дейности", допълни регионалният министър.

По думите ѝ, ако следваща сряда Министерският съвет одобри стартирането на концесионна процедура, до есента може да бъде избран концесионер, с който да се сключи договор от 1 януари 2016 г. за плаж "Корал".

В момента за плаж "Корал" е обявена процедура за отдаването му под наем. Целта е да има стопанин на плажа, който да осигури медицинско обслужване, водно спасяване и поддръжка за предстоящия летен сезон и докато тече процедурата по концесия, която отнема най-малко шест месеца, обясни министър Павлова.

Тя уточни, че в условията за отдаване под наем на плажа е записан срок за 5 години или до влизане в сила на договор за концесия, който автоматично прекратява договора за наем.

МРРБ: И за "Корал," и за къмпинг "Юг" става въпрос за незаконно строителство

"Позицията ни, както за "Корал", така и за къмпинг "Юг" е, че става дума за незаконно издадени разрешения за строеж от главния архитект на община Царево през 2012 г., повтори още веднъж министър Павлова.

Тези актове са спрени от ДНСК заради липса на ОВОС и на договори за присъединяване към електрическата и ВиК мрежа.

"За съжаление в единия случай съдът е потвърдил нашите решения – че се спира строежа, а в другия случай е отменил нашата заповед", каза Павлова.

Още по темата
Още от Бизнес