5 милиона долара награда за информация за 22 -ма терористи

Правителството на президента Буш обяви днес списък на двайсет и двамата най-търсени терористи и обеща нови награди от 5 милиона долара за достоверна информация за залавянето им, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Списъкът се оглавява от Осама бин Ладен, следван от двамата египтяни Айман ал Зауахри и Мохамед Атеф, смятани за най-доверени негови съратници. Те са обвинени в участие в бомбените атентати срещу посолствата на САЩ в Кения и Танзания през 1998 г.

Според неназовани служители, събрана след 11 септември информация уличава двамата в участие и в заговора за нападенията в Ню Йорк и Вашингтон. Международната полицейска организация Интерпол също е издала заповед за арест на Айман ал Зауахри след 11 септември, в която се посочва, че той е организаторът на няколко терористична акта в Египет и освен това е обвинен в съучастие и ръководство на криминални деяния, целящи предумишлени убийства.

Ал Зауахри, който е лекар по образование, е бившият ръководител на египетската терористична организация Ал Джихад, която през 1998 г. се сля с Ал Кайда на Бин Ладен. Дейността на Ал Джихад се свързва с много терористични актове, включително убийството на президента Ануар Садат в началото на 80-те години.

Бившият полицейски служител Мохамед Атеф е посочен от американските власти като главен военен стратег на Бин Ладен и ръководител на обучението на терористите.

Сред другите в списъка има няколко души, посочени от британския премиер Тони Блеър миналата седмица в реч, в която той изложи доказателства срещу мрежата на Бин Ладен. Те са: - Ахмед Халфан Гайлани и шейх Ахмед Салим Суедан. За тях Блеър каза, че са членове на Ал Кайда, които са купили камион, използван при антиамериканските атентати през август 1998 г. - Мустафа Мохамед Фадхил - друг активист на Ал Кайда, за когото Блеър каза, че е замесен в тези атентати. - Саиф ал Адел, когото Блеър посочи като високопоставен функционер на Ал Кайда. За него се смята, че е обучавал племена в Сомалия, където през 1993 г. американски военнослужещи бяха нападнати и убити. - Ибрахим ал Якуб и Абдел Карим ал Насър, заподозрени в участие в бомбения атентат в Саудитска Арабия на 25 юни 1996 г., при който загинаха 19 американски военнослужещи.

Сред останалите в списъка са лица, заподозрени в отвличането на самолета на ТУА на 14 юни 1985 г., както и в участие в бомбения атентат в Световния търговски център през 1993 г. и в неуспешния заговор от 1995 г. за взривяване на пътнически самолети в Далечния изток.

Списъкът с най-търсените терористи - съставен по подобие на списъка на ФБР на десетимата най-издирвани престъпници, има за цел да засили натиска върху заподозрените терористи из целия свят, които досега са избегнали арест, посочват служители.

Пълният списък на най-търсените 22 терористи е поместен в уебсайта на ФБР - www.ifccfbi.gov.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: