5 млн. долара откуп поискан за отвлечените френски журналисти в Ирак

В декларация, публикувана в уебсайт групировката Ислямска армия в Ирак, която твърди, че държи двамата френски заложници, поиска от Франция да изпълни в срок от 48 часа три условия, за да бъдат освободени похитените, предаде Франс прес. Автентичността на декларацията не е потвърдена.

Двамата журналисти Кристиан Шено и Жорж Малбрюно бяха отвлечени на 20 август на път между Багдад и Наджаф.

"Ислямската армия в Ирак реши след редица консултации, че трябва да бъдат изпълнени следните условия за освобождаването на двамата френски заложници - Франция да приеме примирието, предложено на Запада от Осама бин Ладен, да плати 5 милиона долара откуп и да поеме ангажимента да не поддържа военни или търговски връзки в Ирак", се посочва в изявлението.

Декларацията е подписана от върховното командване на групировката и е публикувана на интернет сайта www.islamic-minbar.com.

В предишно искане похитителите настояваха Франция да отмени закона, който забранява на мюсюлманите да посещават училища с религиозни забрадки. Законът обаче влезе в сила миналата седмица. Делегация на мюсюлмански лидери от Франция отпътува за Ирак, за да се застъпи за освобождаване на заложниците.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?