5% таван на лошите кредити в банките искат Германия и Франция

5% таван на лошите кредити в банките искат Германия и Франция

Банките в ЕС трябва да намалят лошите си заеми до максимум 5% от кредитния портфейл, заявиха днес Германия и Франция в съвместно изявление, цитирано от Ройтерс.

Двете страни препоръчват таван, който ще принуди Италия и други страни от евросъюза да ускорят плановете за намаляване на задлъжнялостта.

В документа, приет преди срещата на върха на ЕС следващата седмица в Брюксел, се посочва, че всички европейски банки трябва да намалят брутните си необслужвани заеми (NPL) до съотношение от максимум 5%.

"Трябва да има таван до 5% брутни необслужвани заеми и 2.5 процента нетни необслужвани заеми в целия Единен борд за преструктуриране (Single Resolution Board - SRB) и всички останали банки", се посочва в документа.

Банките от Единния борд за преструктуриране (Single Resolution Board - SRB) са висички най-големи банки от еврозоната.

Препоръчваният таван за лоши заеми ще бъде удар за Италия и други страни, чиито банки имат големи количества необслужвани кредити.

Средното съотношение между лошите заеми и заемите, които държат банките в Италия, е 11.1%, в Гърция - 44.9%, в Кипър - 38.9%.

Показателят е също така над 5% в България, Хърватия, Унгария, Ирландия, Португалия, Словения, Полша и Румъния по данни на Европейския банков орган (ЕБО) към декември миналата година.

В целия ЕС средният дял на необслужвани кредити е 4 процента. В Германия и Франция той е под средната стойност, макар че при някои отделни банки показателят е доста по-висок.

Италия, чиито банки държат най-много лоши кредити в абсолютно изражение, намали необслужваните заеми през последните месеци, но многократно се е обявявала против ускоряването на процеса на намаляване на съотношението, за да се избегнат прекалените разходи за банките.

Германско-френският план настоява за ускоряване на процеса.

Споделяне

Още от Бизнес