50 000 фалшиви евро задържани в Италия, разследват българска или литовска връзка

Полицията в северния италиански град Империя арестува две млади жени и един мъж от Марсилия при опит да пласират фалшиви банкноти от 50 евро в магазини в града, съобщи днес френският вестник "Фигаро". Всекидневникът изтъква, че иззетите банкноти са огромно количество - над 50 000 евро, и с високо качество.

Според оценката на специализираната полиция в Генуа, на която били предадени фалшификатите, парите били идеално изработени, не само по отношение на цветовете и холограмите. Дори хартията, на която били отпечатани фалшивите евро, била съвсем като на истинските.

Според италианската полиция, задържаните пласьори са само дребни комисионери. Униформените се опитват да установят източника на банкнотите.

Вестникът припомня, че при разследването на предишни подобни случаи беше установено, че повечето от заловени фалшиви евро в Лигурия, Ломбардия и Пиемонт са дошли от нелегални печатници в България.

Арестуването на български граждани през януари в Шарлероа в южна Белгия потвърди версията за източноевропейска връзка, пише "Фигаро" .

Противно на широкоразпространеното мнение обаче, включително в съдебните среди, българските фалшификатори не се ползват от благосклонността на властите в София, отбелязва още вестникът.

Изданието припомня, че само миналата година българската полиция разкри три нелегални печатници за фалшиви евро и долари.

Генералният секретариат на Интерпол, който разследва и литовска връзка, е особено обезпокоен от качеството и количеството на фалшивите евро, които са в обръщение в целия ЕС. От средата на 2002 г. количеството на фалшивите европейски пари не е спряло да расте.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?