50 000 граждани и фирми са поискали отсрочване на банкови заеми

Ваканцията леко оскъпява кредита заради лихвите

50 000 граждани и фирми са поискали отсрочване на банкови заеми

Над 50 000 са подадените от гражданите и фирмите заявления до банките за отсрочване на кредитите си дните, откакто в средата на април бе дадена възможност за кредитна ваканция. От тях до момента одобрени за ползване на отстъпката са около половината.

Това стана ясно от изказване на управителя на БНБ Димитър Радев в интервю за бТВ.

Въпросните 50 000 заявители са малка част от кредитополучателите у нас, които са 2.5 милиона общо за банките и фирмите за бързи пари по данни на БНБ към края на 2019 г. БНБ обяви, че мораториумът върху заемите може да се прилага както от банките, така и от дъщерните им дружества, някои от които са фирми за бързи кредити. Физическите лица кредитополучатели са 2.3 милиона, а около 100 000 са фирмите и организациите с кредити. 60% от гражданите имат дългове към банки или фирми за заеми до 5000 лв., сочат данните на Централния кредитен регистър в БНБ. В същото време заявката за ползване на отсрочката може да се подаде в срок до 22 юни тази година.

Не всички кредитополучатели обаче могат да ползват кредитната ваканция, защото тя има няколко условия. Основното е клиентът да е бил редовен платец към 1 март 2020 г. или да е имал най-много 90 дни просрочие, както и да може да докаже, че е засегнат от кризата с Covid-19 – например спад на доходите или постъпленията, излизане в болничен, спиране на работа и т. н.

Междувременно, кредитни консултанти изчислиха, че заемите леко се оскъпяват за периода на отсрочката, защото през тези месеци продължават да се начисляват лихви.

Например жилищен кредит с остатък 100 000 лв. по главницата, срок до края на договора 20 години, годишна лихва 3% и месечна вноска 554 лв. ще се оскъпи с 1500 лв. Така общата сума за плащане ще нарасне от около 133 000 лв. на около 134 500 лв. при отсрочване на пълните вноски по заема с шест месеца, изчислиха консултантите на финансовия портал "Моите пари" в специално видео. Въпросните 1500 лв. са лихвата за 6-те месеца удължаване на заема (по 250 лв. на месец).

Ако клиентът се договори с банката да продължи да плаща лихвата, а да отсрочи само главницата, вноската му за шест месеца ще падне от около 550 лв. на месец на 250 лв. и още тази година ще плати оскъпяването с 1500 лв. Другият вариант е вноската му да стане 0 лв. за периода на отстъпката. Тогава сумата от 1500 лв. ще се разпредели равномерно върху вноските до края на заема и те ще се повишат от около 554 лв. на 560 лв. на месец. Хубавото е, че в този случай лихвата не се капитализира, тоест не става част от главницата, и върху нея не се дължи нова лихва.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес