50 години от първото изкачване на Еверест

Точно преди 50 години, на 29 май 1953 г., новозеландецът Едмънд Хилари и непалският шерп Тенсинг Норгей достигат височина 8848 метра над морското равнище и така изкачват най-високия връх на планетата Еверест.

На тържествата, които се провеждат днес в Непал присътва 83 годишния сър Хилари.

Мнозина обаче смятат, че 28 години преди тях Еверест е бил достигнат от двама англичани - Андрю Ървайн и Джордж Лейт Малори. На 8 юни 1924 година те били забелязани на височина около 8500 м. как продържават изкачването си към върха. След това те изчеват.

През 1999 г. експекиция намира замръзналото и мумифицирано тяло на Малори на височина 8100 метра. Наохадката обаче не успява да даде отговора на въпроса, който измъчна три поколения алпинисти: били ли са Малори и Ървайн на Еверест преди Хилари и Тенсинг. Сред вещите на Малори не е намерен фотоапарата му, на който може би е запачетано първото изкачване на Еверест. Но също така липсва и снимката на жена му, за която той е казвал, че ще остави на върха.

Христо Проданов, първият българин, които се изкачи на Еверест през 1984 г. повтори по някакъв начин съдбата на Малори и също загина при слизането от върха.

Споделяне

Още от Свят