50 магазина в станциите на метрото ще бъдат отдадени под наем

Наемите на обекти в центъра гонят наемите на бул.”Витоша” и “Граф Игнатиев”

Общинската фирма “Метрополитен” ще пусне на търгове за около 50 магазина в новите метростанции под наем, както и за отдаване на рекламни площи, съобщи изпълнителният директор на дружеството Стоян Братоев.

 

Конкурсите ще бъдат обявени след като в четвъртък Столичният общински съвет даде безвъзмездно право на ползване на обектите на общинския съвет за срок от 10 години. Същият срок ще получат и още 105 търговски обекта в старите станции на метрото, които в момента имат наематели.

 

Над 3.3 млн. лв. са приходите от наем на магазини, реклама, банкомати и снимане на клипове за 2011 г., отчете Братоев.

 

От тях постъпленията от наеми на магазини са 1.67 млн. лв., което е с близо 900 хил. лв. по-малко спрямо 2010 г. Причината е в срива на пазара заради кризата. Освен това много от играчите на търговете надуват цената и след два-три месеца се отказват, защото не могат да плащат наема, посочи инж. Братоев.

 

Най-атрактивни за търговците са станциите на метрото в центъра - “Климент Охридски” и “Сердика”. Средната наемна цена на двете метростанции е 50 евро/кв.м, за колкото в момента се отдават магазините по бул.”Витоша” и ул.”Граф Игнатиев”.

 

За крайните станции обаче няма особено голям интерес и там наемната цена пада на 10 евро/кв.м. Най-ниски са цените на станциите “Мусагеница”, Вардар” и “Западен парк”.

 

Приходите от реклама в метрото също са паднали през миналата година – от 1.3 млн. лв. през 2010 г. на 600 хил. лв. през 2011 г. Причината е в прекратяването на два договора. Единият контракт е бил анулиран по искане на фирмата заради спадналите приходи от реклама. Другият е прекратен от “Метрополитен” заради дългове на рекламната агенция, която впоследствие обаче се е издължила, обясни инж. Братоев.

 

Новите конкурси за реклама в метрото ще бъдат за около 1100 кв.м площи по продължението на първия метролъч. Рекламните съоръжения са с размери 1.20 на 1.80 метра.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?