Разследване

50 милиона за Microsoft без обществена поръчка

Администрацията плаща два пъти за Windows

50 милиона за Microsoft без обществена поръчка

Всяко трето копие на Windows в държавната администрация е купено без обществена поръчка. Това разкрива сайтът за разследващата журналистика "Биволъ", като се позовава на документи, с които разполага.

Без процедура по ЗОП са дадени над 50 млн лева за софтуер и обновяването му, а в много случаи държавата е плащала два пъти лицензите на Microsoft, твърди сайтът.

Заобикалянето на Закона за обществените поръчки е станало възможно благодарение на рамково споразумение с ЦАПК "Прогрес" (оторизиран представител на "Майкрософт" у нас – бел. ред.) и специална клауза в договора, сключен от министъра на държавната администрация Николай Василев в самия край на 2007 г. Той е за 60 000 лиценза на Windows Professional Desktop на единична цена 1361.52 лв. с ДДС и още 2000 лиценза Windows Server Standard на цена 1604.46 лв. с ДДС. Общата сума, която трябва да бъде изплатена на доставчика "ЦАПК Прогрес", е 84 900 120 млн. лева с ДДС, като е предвидено плащане на три вноски.

Раздел III точка 3.3. от договора дава "възможност за увеличаване на броя на работните места при същите цени и условия на доставка, както и възможност за поръчка на допълнителни софтуерни продукти на Майкрософт".

За година и половина министър Василев широко се е възползвал от тази възможност, като е поръчал на ЦАПК "Прогрес" с писмени разпореждания още 36 701 копия на Professional Desktop, 11 копия на Windows Server, както и 900 лиценза за друг софтуер, който не е предмет на договора.

Месец преди изборите през юли 2009 г. ЦАПК "Прогрес" представя за плащане сметката. В писмото си до министерството шефът на фирмата Пламен Матеев настоява да бъде сключен договор за заплащането на допълнителните копия.

Горещият картоф е наследен от правителството на ГЕРБ.

Най-напред то трябва да изплати на ЦАПК "Прогрес" остатъка по договора от 2007 г. или 33 милиона лева. В началото на 2010 е сключено допълнително споразумение с Министерския съвет. Пламен Матеев се съгласява на 2.5% отстъпка, но при условие, че в тримесечен срок се уреди въпросът с допълнителните близо 40 000 лиценза, доставени над договорените и без обществена поръчка.

Вместо да огласи случая и да потърси отговорност от бившия министър Василев, главният секретар на Министерски съвет Росен Желязков впряга експерти от Агенцията за обществени поръчки, Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата да бабуват над нов договор, което фактически нарушава закона, пише "Биволъ".

Договор има, но той е за конкретно количество лицензи, а ЦАПК "Прогрес" е доставил с две трети повече. Конфузът е налице, смята сайтът.

Няма как това да бъде оформенo като нова обществена поръчка, тъй като доставката вече се е състояла. Рамково споразумение също не помага, тъй като чл. 93 ал.(4) от ЗОП постановява, че в случаите на сключване на договор въз основа на рамково споразумение страните нямат право да променят съществено условията, определени в рамковото споразумение.

75% над договореното количество трудно могат да минат за "несъществена промяна", освен ако няма силна политическа воля за това. Воля обаче е налице. В крайна сметка "добрите феи" от трите институции, бдящи над обществените финанси, заседават на 20.05.2010 г. и се подписват под становище, че вече съществуващият договор е "първият от поредица от договори за доставка на софтуерни продукти въз основа на рамковото споразумение" и няма пречка да бъде сключен нов договор.

Договорът е подписан на 09.06.2010 г. като ЦАПК "Прогрес" "опрощава" 6000 лиценза и дава цени с отстъпки: 1293.44 лв за Professional desktop и 1524.24 лв за Windows Server Standard. Общата сума е 38 894 654.40 лв с ДДС и трябва да бъде изплатена на 3 вноски до 31 май 2012 г.

Още на следващия ден - 10.06.2010, ЦАПК "Прогрес" тегли заем от 3 580 000 евро от Централна кооперативна банка, известна като банката на варненската групировка ТИМ. Сумата от 38 894 654 лв., дадена "на тъмно" от държавата, става залог по този заем и трябва да бъде преведена на специална сметка на залогодателя в ЦКБ.

Колкото повече, толкова повече...

Година по-късно, въоръжен с "индулгенцията" на експертите от Агенцията за обществени поръчки, Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата, главният секретар на МС Росен Желязков сключва още един договор с ЦАПК "Прогрес" за "поддръжка на софтуерните продукти". Без обществена поръчка са дадени още 12 568 296 лв.

Oбщо държавата е платила от 2007 г. до момента на ЦАПК "Прогрес" над 132 млн. лева за лицензи на Microsoft.

От тях над 50 млн. лева са платени без никаква обществена поръчка.

Тъй като все пак рамковото споразумение не е вечно и е изтекло в края на 2011 г, за 2012 г. е отворена процедура за нова обществена поръчка. Ако тя мине, то за поредното обновяване на Windows данъкоплатците ще се бръкнат с още 72 млн. лева с ДДС.

Лицензите за Windows платени два пъти?

Какво всъщност доставя ЦАПК "Прогрес" по СУЛДА (както е известно споразумението за доставка на софтуер за държавната администрация)? Какво представлява поддръжката на софтуерните продукти?

ЦАПК "Прогрес" не е отговорила на въпросите на "Биволъ" по темата. Според Александър Меродийски, ръководител на отдел "Връзки с обществеността" на фирмата, въпросите за "доставките, версиите, възможностите за инсталация и други въпроси, предмет на договора" трябва да се зададат на Министерския съвет.

Windows Professional Desktop всъщност е пакет от операционната система Windows Enterprise и офисни програми. Малка подробност е, че версията на Windows Enterprise, доставяна от ЦАПК "Прогрес", е версия за обновление, а не за първоначална инсталация.

Това е потвърдено в писмо на администрацията на Министерския съвет до Министерството на финансите, изпратено през май 2011 г. От него става ясно, че софтуерът, закупен по горепосочените многомилионни договори, не може да се инсталира на компютрите на държавната администрация, ако на тях няма вече инсталирано лицензирано копие на Windows XP Professional, Windows Vista Business или Windows 7 Professional.

Излиза, че в крайна сметка държавата плаща два пъти на Microsoft за операционната система - веднъж на посредника ЦАПК "Прогрес" и отделно на доставчика на компютрите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?