50 млн. евро ще инвестира "Практикер" в 7 хипермаркета в България

Търговската верига за строителни материали и домашни потреби "Практикер" ще инвестира през следващите три години 50 млн.евро в седем хипермаркета в България, съобщи пресцентърът на икономическото министерство след среща на вицепремиера Лидия Шулева с Михаел Арнолд, член на Управителния съвет на компанията.

"Практикер" е част от Метро Груп и има 350 хипермаркета в осем европейски страни. България е деветата страна, в която компанията ще развива дейност.

Първият магазин от веригата ще бъде открит през септември т.г. в София. През 2005 г. и 2006 г. компанията планира да открие магазини във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен. Инвестицията за всеки хипермаркет е 7 млн.евро за обзавеждане и дейността на магазина. "Практикер" не закупува терени, а ги наема от друг инвеститор, който извършва и строителството, уточни Михаел Арнолд. За първия хипермаркет в София това е Българо-американския инвестиционен фонд.

Компанията планира да открие 800 нови работни места през следващите три години. Във всяка страна, в която "Практикер" работи, се използват 60-80% местни доставчици. Михаел Арнолд увери, че тази традиция ще бъде спазена и в България.

Още от Бизнес