50 млрд. евро загуби на банките в Гърция през последните три и половина месеца

50 млрд. евро загуби на банките в Гърция през последните три и половина месеца

Политическата нестабилност в Гърция, предсрочните избори и голямата несигурност от високия риск на преговорите с кредиторите са предизвикали загуби в размер на 50 млрд. евро на банковата система на страната през последните три и половина месеца, съобщава в. "Катимерини", цитиран във вторник от БТА.

Според изданието загубите се дължали предимно на такива фактори, като голямото теглене на пари от влоговете, оценявано на 22 млрд. евро, а също падането на рейтинга на банките, спиране на междубанковите сделки, нарастване на количеството пари и появата на нови необслужвани заеми, всичко това, довело до загуби на стойност 23 млрд. евро и други.

Банкери бият тревога, че от края на октомври досега банките в Гърция са навлезли в орбита на несигурност, която би имала сериозни последствия за домакинствата и бизнеса, за ликвидността на банковата система и за инвестициите.

Позовавайки се на Джей Пи Морган в. "Катимерини" пише, че само миналата седмица малко преди да бъде постигнато споразумението с Еврогрупата за удължаване на спасителната програма гърците са изтеглили около три милиарда евро от своите влогове в банките.

Джей Пи Морган смята, че изтичането на капитали от банките тази година е достигнало около 25 млрд. евро, което означава, че седмично от банките са се теглели над три милиарда евро.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?