50 са загиналите при взрива на жилищен блок в Архангелск

Загиналите от взрива в жилищен блок в Архангелск станаха 50, съобщават агенциите, позовавайки се на официални данни. Спасени са 24 от обитателите на блока, 12 от тях са хоспитализирани. Разпознати са 37 от загиналите, сред които има осем деца. Предполага се, че под развалините остават още между 10 и 20 души. Спасителните отряди продължават своята работа, като използват и специално обучени кучета, макар че надеждите за откриване на оцелели силно намаляват повече от 24 часа след експлозията.

Следователите намерили сред руините част от газопроводна тръба без вентил. Това е важна улика по версията, че взривът станал в три часа през нощта на 16 март, е причинен от изтичане на газ след нечия намеса.

Милицията издирва двама бездомници, които били видени същата вечер да изнасят от блока метални тръби и инструменти.

По-късно от прокуратурата уточниха, че е намерена не част от тръба, детайл, който прилича на тръба и той е подложен на експертиза. Заместник - прокурорът Юрий Шперлинг заяви пред Интерфакс: "Информацията, че е открита част от тръба без вентил, не отговаря на истината" и добави, че следствието все още не разполага с конкретни данни или улики в подкрепа на конкретна версия за причината за взрива.

Прокурорът потвърди, че все още няма задържани за инцидента. В същото време един от водещите архитекти в Архангелск, пожелал анонимност, заяви пред телевизия НТВ, че причинен от изтичане на газ взрив предизвиква разрушения върху панелните сгради различни от тези, които се наблюдават в срутения 9-етажен блок.

При избухване на газ обикновено се разрушават панелите, а носещите конструкции остават незасегнати, в този случай обаче е разрушено всичко, отбелязва архитектът.

Споделяне

Още от Свят