50 световни лидери настояват за по-голяма устойчивост и сътрудничество след пандемията

Канадският премиер Джъстин Трюдо

Петдесетина световни лидери поискаха повече устойчивост и сътрудничество в света след пандемията от новия коронавирус. Това стана по време на видеоконференция на ООН за финансиране на развитието, проведена без участието на САЩ, Китай и Русия, предаде Франс прес.

"Никой да не бъде изоставян", това трябва да е целта, подчерта в записано видеообръщение италианският премиер Джузепе Конте по време на проявата, съорганизирана от Канада и Ямайка.

"Имаме нужда да бъдем иновативни" и "да мислим нестандартно", изтъкна президентът на Република Южна Африка Сирил Рамафоса, продължавайки тезата на министър-председателите на Канада и Ямайка - Джъстин Трюдо и Андрю Холнес.

Целите на устойчивото развитие за 2030 г. "са по-решаващи от всякога", посочи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Трябва да работим и да се борим заедно", добави Фон дер Лайен.

Редица лидери, като германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, изтъкнаха, че настоящата криза може да е "възможност" за развитие на "по-устойчива" икономика, която благоприятства по-специално борбата срещу глобалното затопляне.

Изразявайки съжаление от отстъплението от дълбокия въпрос за мултилатерализма, Макрон подчерта, че "сътрудничеството е от съществено значение", за да има "здраве за всички ни", "подкрепа за най-уязвимите държави", главно в Африка, и действия в полза на околната среда и биоразнообразието.

В света оттук нататък трябва да господства "солидарността, а не печалбата", заяви президентът на Коста Рика Карлос Алваро Кесада, а британският премиер Борис Джонсън каза, че се надява на импулс за по-добро възстановяване.

"Трябва да работим заедно, пресичайки границите", за да избегнем нова пандемия и да върнем света на правилния път, добави Джонсън.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за финансова помощ за много развиващи се държави, които не разполагат със средства за инвестиране във възстановяването след кризата с коронавируса.

"Пандемията демонстрира нашата уязвимост", каза Гутериш по време на видеоконференцията. Намираме се в безпрецедентна криза заради микроскопичен вирус. Трябва да отговорим с единство и солидарност, а ключов аспект на солидарността е финансовата помощ, каза Гутериш.

Той изтъкна, че облекчаването на смазващите дългове не трябва да бъде ограничавано до най-слабо развитите държави. То трябва да се разшири към всички развиващи се страни и такива със среден доход, които изискват разбиране, тъй като губят достъп до финансовите пазари.

За всички ни е важно как глобалната икономика устоява на тази буря, каза канадският премиер Трюдо. "Нашият успех - както у дома, така и заедно като международна общност, зависи от това", подчерта Трюдо.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?