500 000 лв. максимум за предизборна агитация

500 000 лв. е максимумът за предизборна агитация на кандидат-кметовете в най-големите общини, реши парламентарната правна комисия, която прие окончателно промените в закона за местните избори. Средствата за агитация в най-малките общини са 25 000 лв. Очаква се промените в закона да бъдат разгледани от парламента в четвъртък.

Комисията намали двойно средствата, фиксирани в предложението на НДСВ-депутати, според което минималната сума за предизборна агитация тръгваше от 50 000 лв. и стигаше до 1 милион.

Всеки кандидат за общински съветник ще може да ползва за предизборна агитация до 5000 лева. При избори на кмет на кметства, кандидатите за населени места до 1000 жители са ограничени в рамките на 5000 лв., а над 1000 жители - до 10 000 лева.

Депутатите приеха още, че партиите могат да се коалират различно на изборите за кмет и за общински съветници в едно и също населено място.

Правната комисия одобри и предложението на ДПС всяка партия или коалиция да е с определен номер, който ще се отпечатва с удебелен и увеличен шрифт в горния ляв ъгъл на бюлетините.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: