След като няколко вчерашни пожара в страната бяха потушени

500 декара иглолистни гори пламнаха в близост до София край Локорско

Нов пожар в старозагорско, този път край Змейово

Изглед към горящата гора край Локорско, сн. БГНЕС

Докато борбата с вчерашните няколко големи горски пожара в хасковско, старозагорско и варненско бе на път да приключи, в сряда избухнаха два нови големи пожара, единият от тях в непосредствена близост до столицата.

Общо 220 пожарникари, военнослужещи и служители на горското стопанство са съсредоточени в района на пожара, възникнал в сряда в района на софийското село Локорско, в близост и до селата Войнеговци и Челопечене.

Сигналът за пожара е подаден в 12.40 часа. Пожарът се е разпрострял на фронт от около 1.5-2 км и обхваща около 500 дка иглолистна растителност.

14 специализирани единици противопожарна и помощна техника са включени за ограничаване на разрастването на огъня. Прокопава се просека и се оросява с водоноски периферията на пожара. В помощ се е включил и хеликоптер на Министерството на отбраната.

Усилията са насочени към опазване на живота и собствеността на хората от близките населени места, посочват от МВР. Пристигнали са противопожарни екипи, автомобили и техника от съседни области. Спасен е човек, който в началото на пожара се е намирал в гората.

"Пожарът в района на село Локорско е локализиран от страната на къщите, така че за момента няма риск за близките къщи и за хората", заяви около 17 часа пристигналият на мястото столичен кмет Йорданка Фандъкова.

Преди обед в сряда пожар избухна и край старозагорското село Змейово. Според областния управител на Стара Загора Живка Аладжова, която е и председател на Кризисния щаб в областта, са подпалени близо 200 декара, сред които 50 декара борова гора.

В борбата с огнената стихия са включени 100 души - огнеборци с 5 автомобила, военнослужещи от 61-А Стрямска бригада и доброволци.

Районът на Стара Загора се оказа най-силно засегнат от вълната от пожари, обхванала страната в последните два дни. Пожарът, който избухна в късния следобед вчера до кв."Три чучура-север" и над ромския квартал "Лозенец" край Стара Загора, е причинил щети на около 200 дка, сред които 100 дка борова гора. Късно снощи бе обявено, че пожарът е овладян и локализиран, но има няколко тлеещи огнища навътре в гората. Няма опасност от разрастване на огъня, не съществува и риск за населението.

В сряда четиридесет и двама военнослужещи със специализирана техника от Сухопътните войски продължиха потушаването на останалите огнища на пожара.

Около 14 ч. в сряда пожар възникна и в ямболския парк "Боровец". За няколко часа той бе локализиран, въпреки че действията на пожарникарите са били затруднени от силния вятър. За кратко огънят е обхванал около 75 декара площ – 25 декара сухи треви и храсти и 50 декара смесена гора.

Предстои разследване на причините за пожара - най-вероятно човешка небрежност.

В сряда четиридесет и двама военнослужещи със специализирана техника от Сухопътните войски продължиха потушаването на останалите огнища на пожара.

Вчерашният голям горски пожар между Харманли и село Рогозиново в Хасковска област бе локализиран и овладян късно снощи. Пламъците там обхванаха 500 дка борова гора и 50 дка лозов масив. В Сряда на място останаха да дежурят 10 пожарникари и служители на Горско стопанство - Харманли с две противопожарни коли. Причина е опасността с повишаването на температурите през деня огънят отново да се разгори.

Предполага се, че този пожарът е причинен от небрежно изхвърлена незагасена цигара, тъй като е тръгнал от пътя, свързващ Харманли със село Рогозиново.

Към 6 часа сутринта в сряда бе окончателно потушен пожарът в землището на варненското село Слънчево, съобщи пресцентърът на МВР. При пожара, възникнал вчера около 10 ч., са били унищожени общо 270 декара смесена гора и 100 декара необработваеми ниви и лозя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?