500 души искаха оставката на Овчаров, някои го пращаха в Белене

Близо 500 човека се събраха в понеделник пред сградата на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) на ул.”Славянска” 8 с искания за оставката на Румен Овчаров заради кризата в “Топлофикация - София” и високите сметки за парно. По-голямата част от тях бяха симпатизанти на ДСБ, но изненадващо към тях се присъединиха и от организацията на ГЕРБ в града, предвождани от председателя на партията Цветан Цветанов.

Самият Овчаров не успя да чуе какво му мислят протестиращите, защото по същото време бе на официално посещение в Кувейт. Въпреки това обяви през медиите, че не той, а Столична община управлява “Топлофикация - София” и че би “оценил” ако общинските съветници “на Костов” дадат “поне едно конструктивно предложение за решение проблема”.

Овчаров назначи проверката на топлинните счетоводители

Вече е назначена проверката във фирмите за дялово разпределение на топлинна енергия и тя трябва да приключи до 16 февруари, съобщиха от Министерството на икономиката в понеделник. Заповедта на министър Румен Овчаров е за дейността им през декември. За този период на отчитане хората масово се оплакват от надписани в пъти сметки въпреки топлото време.

още

Нееднократно общинските съветници на ДСБ са искали от “Булгаргаз”, която е собственост на МИЕ, да даде преференциални цени на газа за дружеството, тъй като то потребява 1/3 от всички количества от това гориво в страната.  

Събралите се хора обаче искаха преди всичко следното: “Р.Овч да плати сметката”, “Овчаров иди си, БСП плати си”, “Оставка”, “Р.Овч. на топло при Вальо Топлото”. От страна на привържениците на ДСБ се чуха и лозунгите “И преди, и сега БСП е мафия”, “Червени боклуци” и “Овчаров в Белене”.

"Искаме оставката на Румен Овчаров, тъй като смятаме, че той е част от проблема в "Топлофикация", обясни в доста по-умерен тон общинският съветник от ДСБ Вили Лилков. Добави,  че министърът е пряко отговорен за състоянието на топлофикационното дружество.

Председателят на столичната организация на ДСБ Атанас Атанасов от своя страна обяви, че прокуратурата не прави нищо по разследването на писмото на Вальо Топлото, в което общоизвестният арестант иска подкрепа от “Р. Овч.” От партията организираха и подписка за “незабавна” оставка на Овчаров, която ще бъде внесена в сряда в парламента.

“След като кметът Бойко Борисов дойде в тази сграда и си стисна ръцете с Румен Овчаров, ние останахме единствени, които могат да защитят интереса на столичани”, каза Атанасов.

Въпреки това обаче ГЕРБ бяха изпратили подкрепление на митинга. Пред сградата на ведомството дойде лично председателят на партията Цветан Цветанов с 30-40 човека. Те разпънаха два огромни транспаранта, с които уведомиха вече събралите се десебари, че “всички ние от ГЕРБ в столицата искаме оставката на Р.Овч”.

Новодошлите обаче изтикаха настрани Цветанов и здравите момчета с транспарантите. Впоследствие един от агитационните материали на ГЕРБ бе старателно скъсан и смачкан в калта пред министерството.

“Обиждаха ни и ни изтикаха. Ние ясно сме заявили позицията си за дружеството, след като нашият лидер започна тези проверки”, заяви Цветанов. В същото време зад гърба му се чуваха викове “Какво ви пука, нали лидерът ви има банка”. 

Като провокация към проявата бе изтълкувана появата на възрастен мъж, който дойде по шорти в януарския студ и прехвърчащ сняг, за да протестира срещу високите сметки. За ужас на насъбралите се той забоде върху тялото си с игли от спринцовки петлевови банкноти и знака за солидарност с българските медици “Не сте сами”. Уточни, че е пенсионер няма пари да си плаща сметките и не е от ДСБ, а просто си протестира.

Споделяне

Още от България