500 души минали през "Пирогов" в новогодишната нощ

Мъж загина след падане от 17-ия етаж на блок в София

Сн. БГНЕС

В новогодишната нощ 500 души са потърсили помощ в спешната болница "Пирогов" в София, съобщи директорът ѝ проф. Асен Балтов. По-голямата част от пострадалите са дошли непосредствено след полунощ, което е необичайно.

"Изведнъж е станало все едно сме на нормално дежурство", разказа Балтов.

Както обикновено, най-натоварено е било в травматологичния кабинет. Ампутирани са пръсти на трима пациенти. Операциите се наложили заради травми, получени при хвърляне на пиратки. Други хора са със счупвания на пръсти и различни наранявания.

В токсикологията са приети по-малко пациенти в сравнение с предишни години. Двама от пациентите на това отделение са докарани в болницата след употреба на наркотични вещества, а трима – на алкохол. По думите на Балтов това са млади хора, пили на екс.

В неврохирургията е имало доста пациенти под въздействието на алкохол, получили рани в областта на лицето и главата. Повечето са освободени за домашно лечение
От 23 декември 2017 г. досега през "Пирогов" са преминали около 4500 пациенти.

Около 300 повиквания са постъпили в Спешния център в София в новогодишната нощ. Над 50 са случаите на тежки алкохолни опиянения и злоупотреба с наркотици. 10 души са постъпили в ортопедия и травматология заради счупвания и травми от пиратки.

Към 16 часа в понеделник в спешна помощ е получен сигнал за 25-годишен мъж, който паднал от 17-ия етаж на блок в столичния кв. "Младост" 3. Мъжът е починал, а причините за инцидента са неясни.

Петима пострадали от пиратки са приети в празничната нощ в спешното отделение на МБАЛ "Св.Анна" във Варна, предаде БТА. Двама от тях са изписани за домашно лечение, останалите са настанени в клиниката по ортопедия и травматология. Най-тежко пострадалият е с частична ампутация на пръст.
В клиниката по токсикология на Военноморската болница в града са постъпили няколко души с алкохолна интоксикация. Две момчета - на 15 и 16 години, са били приети за лечение, състоянието им вече е стабилно.

Двама мъже на средна възраст са пострадали при инциденти в новогодишната нощ в Пловдив. Те са приети в болница с разкъсани ръце от газов пистолет и пиратка, каза дежурният от Спешна помощ в Пловдив, цитиран от БТА.

Извън тези два случая медиците от Спешна помощ са прегледали около 50 души без тежки травми. В по-голямата си част потърсилите лекарска помощ са прекалили с алкохола.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?