500 души още живеят извън домовете си след земетресението край Перник

Над 500 души все още  живеят извън домовете си след силното земетресение в  Перник, съобщи в четвъртък кметът на града Росица Янакиева. ”На нуждаещите се са предоставени 38 фургона 104 палатки. Очаквам проблеми през есента. Една част от хората ще останат във фургоните, но за палатките не е възможно. Вече има решение на Министерския съвет за сграда на ГУСВ, но трябват пари за ремонт на сградата. Освен това, със специално министерско постановление ще строим две детски градини", каза още Янакиева пред БНР.

”8328 молби на граждани имаме, всеки един обект трябва да бъде посетен от екип конструктор и оценител, до момента са оценени 3100 от тези обекти”, съобщи още Янакиева.

” За тях са ни нужни 89 885 лева, за да заплатим работата на специалистите, тепърва ще плащаме и работата по конструктивно укрепване на обществените сгради, добави Янакиева. 12 000 души са подали молби за еднократна помощ от 325 лева от социалното министерство, 1800 са получили такава помощ, на повечето е отказано”, каза тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България