500 хиляди тона повече товари са превозени от БДЖ от началото на тази година

500 хиляди тона повече товари са превозени от БДЖ от началото на тази година, което е с 10-15 процента повече от миналогодишния период, съобщи генералният директор на БДЖ Владимир Дунчев. Той обеща, че за пътниците на обикновените вагони по БДЖ засега не се предвижда увеличение на цените на билетите.

Дунчев бе ВИП пътник в ретровлака "Корона" заедно с министърът на транспорта Пламен Петров и заместникът му Любомил Иванов. Вече има интерес от туристически агенции за наемане на влака с маршрути до Истанбул, Солун, Виена. Наемът за един вагон на Корона с апартамент е 700 евро на ден, а за салон вагона в същия влак е 350 евро.

В БДЖ вече са готови с проектодоговорите и цените за отдаване под наем на Корона експрес (т.нар. царски вагон), както и на бившата правителствена композиция Витоша експрес.

Железниците търсят застраховател, с който да сключва отделни застраховки за всяко пътуване, защото оборудването на вагоните е скъпо.

От 1866 година още БДЖ постоянно поддържа парка от луксозни вагон салони, предназначени за така наречените "височайши пътувания" на короновани и некороновани държвани глави и на високопоставени особи и техния антураж.

Няколкото вагон-салона на Корона експрес са доставени от Германия през периода 1938-1942 година и са ценни не само с автентичното си обзавеждане от епохата преди Втората световна война, но и с отличните си динамични качества, осигуряващи скорост 140-160 км/ч и максимален комфорт при пътуването.

Между тях са вагон-салоните 50, 51 и 52, произведени и оборудвани лично за цар Борис Трети, царица Йоанна и принц Кирил.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес