500 млн. лева повече за здраве през 2019 г.

В Министерство на здравеопазването беше подписан анекс към Националния рамков договор за 2018 г. (отляво надясно Иван Маджаров - БЛС, министър Кирил Ананиев и Жени Начева, зам.-министър). Снимка: БГНЕС

Допълнителни 500 млн. лв. за медицински дейности през 2019 г. са заложени в анекс към Националния рамков договор за 2018 г.

Той беше подписан в четвъртък от здравната каса, Българският лекарски съюз, а министър Кирил Ананиев стана негов гарант. Анексът ще влезе в сила от 1 януари.

"Анексът към рамковия договор е надграждане на действащия в момента. Този договор допринася за по-добро качество на лечението на българските граждани, увеличава и обемите и цените, които ще бъдат прилагани през 2019 г. Създали сме условия за по-голяма удовлетвореност както при пациентите, така и при изпълнителите на медицинска помощ", каза здравният министър.

Кирил Ананиев припомни, че в документа е заложено подобряване на контрола, а през 2019 г. предстои разработване и на нови нормативни актове. Той изрази удовлетворение, че новата година ще започне без дефицит в бюджета на НЗОК.

Запазват се цените на клиничните пътеки за лъчетерапия, които са били до момента. В края на първото тримесечие ще се направят анализи и ако се установят проблеми, ще бъдат нанесени корекции, каза зам.-здравният министър Жени Начева.

Тя добави още, че догодина се очаква да заработи електронната система и дотогава няма да се вади от основния пакет издаването на бележки за децата, които посещават училище и детска градина. "Само свидетелството за брак отпада от пакета на общопрактикуващите лекари и то ще се заплаща", уточни Начева.

Зам.-министърът подчерта, че в болниците ще се наблюдава броят на леглата, за да не се допуска повече от един пациент да се отчита като хоспитализиран на едно и също легло. Начева подчерта, че това не е честа практика, но промяната се въвежда, за да може да се планират по-добре хоспитализациите.

Ще се осъществява и видеоконтрол в болниците. Болниците са длъжни да поддържат 10 на сто повече легла за спешни състояния, напомни Начева. По думите ѝ няма основание да се формират листи на чакащите.

Зам.-министърът съобщи, че тази година касата има преизпълнение на приходите в бюджета с близо 70 млн. лв. и заедно с парите от резерва НЗОК приключва годината без дефицит.

Споделяне

Още от България