500 обекта в Тирана и Дуръс пострадаха от земетресението

Няма загинали, ранени са най-малко 68 души

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 500 обекта в Тирана и Дуръс са засегнати от земетресението с магнитуд 5.6 по Рихтер, което бе регистрирано в Западна Албания в събота.

Над 68 души пострадаха и има значителни материални щети. Земетресението се определя като най-сериозното за последните 20-30 години, съобщи Министерството на отбраната.

В Тирана са установени различни видове щети при 224 къщи и 20 жилищни блока, като обследванията продължават. В Дуръс са засегнати 188 къщи, 9 жилищни блока и 2 училища. Лекарска помощ е потърсена от 56 човека, 21 от които имали счупвания.

Няма данни за пострадали български граждани, казаха от българското външно министерство.

Министър-председателят на Албания Еди Рама упрекна кмета на Дуръс Роланд Насто за лошото управление на ситуацията и му разпореди да отвори вратите на градския стадион, където да бъдат разпънати палатки и да се настанят част от жителите на Дуръс.

Албанското правителство вече отвори няколко пункта в Тирана и Дуръс, в които се раздава храна, вода и се оказва помощ на пострадалите.

Министерството на образованието съобщи, че учебните занятия продължават в нормален режим, тъй като няма нанесени сериозни щети върху сградите на училищата.

Земетресението не е причинило щети на петролните извори. По данни на Министерството на инфраструктурата и енергетиката, не са регистрирани сериозни щети върху пътищата и мостовете. В Дуръс е възстановено подаването на електричество.

Междувременно, ЕС обяви готовност да подпомогне Тирана за преодоляване на щетите от бедствието.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?