5000 души продължават да са извън домовете си след земетресението в Италия

Около 5000 души, евакуирани от домовете си след катастрофалното земетресение в нощта на събота срещу неделя в Североизточна Италия, прекараха втора тревожна нощ подслонени в спортни зали, училищни физкултурни салони или временни лагери, съобщиха световните агенции.

Италианският премиер Марио Монти ще направи спешна визита по-късно във вторник на засегнатите селища.

Общо 34 труса с магнитуд над две по Рихтер бяха регистрирани в нощта срещу вторник. Само един от тези вторични трусове бе над трета степен по данни на италианския Институт по геофизика.

Тази нощ вторичните трусове не са предизвикали срутване на сгради дори в рисковата зона на село Финале Емилия, където беше епицентърът на силното земетресение с магнитуд 6 по Рихтер, което стана в неделя в 4 часа сутринта местно време.

Много хора в района предпочетоха отново да прекарат нощта в колите си, паркирани на паркинги на супермаркети или на площадите, възможно най-далече от каквито и да е сгради.

Импровизирани центрове за подслон бяха организирани в общински зали, физкултурни салони или игрища.

Времето в засегнатите от труса зони се подобрява и дъждът, който валеше вчера, тази нощ спря.

Днес премиерът Монти, съкратил участието си в срещата на върха на НАТО в Чикаго заради земетресението и атентата в Бриндизи, ще посети Сант'Агостино, градче в близост до Ферара, в което след труса отпреди два дни на фасадата на кметството зейнаха огромни дупки и тя може да рухне всеки момент.

После Монти ще посети Финале Емилия, където всички исторически паметници рухнаха, в това число часовниковата кула и много църкви. Кметът на Финале Емилия Фернандо Фериоли подчерта, че трусът е заличил от лицето на земята 1000 години история. По данни на италиански медии в този индустриален район катастрофалното земетресение е нанесло щети на стойност 500 милиона евро и е повредило множество заводски хангари.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?