Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

5000 души продължават да са извън домовете си след земетресението в Италия

4 коментара

Около 5000 души, евакуирани от домовете си след катастрофалното земетресение в нощта на събота срещу неделя в Североизточна Италия, прекараха втора тревожна нощ подслонени в спортни зали, училищни физкултурни салони или временни лагери, съобщиха световните агенции.

Италианският премиер Марио Монти ще направи спешна визита по-късно във вторник на засегнатите селища.

Общо 34 труса с магнитуд над две по Рихтер бяха регистрирани в нощта срещу вторник. Само един от тези вторични трусове бе над трета степен по данни на италианския Институт по геофизика.

Тази нощ вторичните трусове не са предизвикали срутване на сгради дори в рисковата зона на село Финале Емилия, където беше епицентърът на силното земетресение с магнитуд 6 по Рихтер, което стана в неделя в 4 часа сутринта местно време.

Много хора в района предпочетоха отново да прекарат нощта в колите си, паркирани на паркинги на супермаркети или на площадите, възможно най-далече от каквито и да е сгради.

Импровизирани центрове за подслон бяха организирани в общински зали, физкултурни салони или игрища.

Времето в засегнатите от труса зони се подобрява и дъждът, който валеше вчера, тази нощ спря.

Днес премиерът Монти, съкратил участието си в срещата на върха на НАТО в Чикаго заради земетресението и атентата в Бриндизи, ще посети Сант'Агостино, градче в близост до Ферара, в което след труса отпреди два дни на фасадата на кметството зейнаха огромни дупки и тя може да рухне всеки момент.

После Монти ще посети Финале Емилия, където всички исторически паметници рухнаха, в това число часовниковата кула и много църкви. Кметът на Финале Емилия Фернандо Фериоли подчерта, че трусът е заличил от лицето на земята 1000 години история. По данни на италиански медии в този индустриален район катастрофалното земетресение е нанесло щети на стойност 500 милиона евро и е повредило множество заводски хангари.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #4

    Дано няма пожече и у нас и при тях.

  2. Анонимен
    #3

    @1, щото тук са строили скапано по време на социализма.

  3. Анонимен
    #2

    Как ли ще я карат италианците като си нямат Тиква?

  4. Анонимен
    #1

    Странно - в Италия 6 е катастрофално а в България 5,8 не е

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.