51 СУ "Елисавета Багряна" влезе в топ 10 на най-желаните столични училища

За поредна година СМГ е с най-висок бал за прием след 7-ми клас, над 1000 са некласираните ученици

51 СУ "Елисавета Багряна" влезе в топ 10 на най-желаните столични училища

Столичното 51 Средно училище "Елисавета Багряна" влезе в топ 10 на най-желаните училища в София след VII клас. От десетте най-престижни столични гимназии изпадна 31 СУЧЕМ "Иван Вазов.

Без промяна са първите девет училища, както бяха и през 2020 г. За поредна година Софийската математическа гимназия е първенец с най-висок минимален бал.

Над 1000 ученици не са приети на първо класиране, защото балът не им е стигнал за посочените от тях паралелки.

Това показва първото класиране за държавния план-прием в гимназиите. То беше публикувано във вторник, като влизането в сайта за проверка веднага след обявяването на резултатите в 14 часа ставаше трудно.

Топ десет на столичните училища

Най-високият минимален бал за прием след VІІ клас е в СМГ "Паисий Хилендарски" - 483.5 точки от максимум 500. Оттам са и петимата кандидат-гимназисти с максимален бал. Те са пожелали да останат да учат в същото училище.

Втората позиция е за 91 Немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов" с 467.5 точки.

На трето място е Техническо училище "Електронни системи" (ТУЕС) към Техническия университет с 458.25 точки.

Следват 73 Средно училище "Владислав Граматик" с 442.5 точки, 164 ГПИЕ "Мигел де Сервантес" (испанската) с 439 точки, Първа английска езикова гимназия с 432.5 точки, Втора английска езикова гимназия - с 431.5 точки, 9-та Френска езикова гимназия - с 424 точки и 22 СЕУ "Георги Раковски" с 413 точки.

Промяната тази година е в десетата позиция, като 51 Средно училище "Елисавета Багряна" измества 31 СУЧЕМ "Иван Вазов". Минималният бал на първо класиране в 51 СУ е 406.5 точки.

Най-желаните паралелки

И тази година най-желаните паралелки след VII клас в София са с профил "Чужди езици" - английски и испански. Най-много ученици са поискали да учат в Първа английска езикова гимназия - 2163. Минималният бал на първо класиране е 432.5 точки.

На второ място е 22 Средно езиково училище "Г.С. Раковски", което през миналата година беше първенец в класацията. Тук минималният бал на първо класиране е 413 точки.

Следват 164 Гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес" с минимален бал на първо класиране 439 точки и 32 Средно училище с изучаване на чужди езици "Св. Климент Охридски", за което не е посочено какъв е минималният бал на първо класиране.

Най-предпочитаните професионални гимназии

Най-предпочитаните професионални училища са Националната търговско-банкова гимназия със специалност "Електронна търговия" с изучаване на английски език и Националната финансово-стопанска гимназия със специалност "Икономика и мениджмънт" с изучаване на английски език. Те са посочени от 1286 ученици.

През миналата година Националната търговско-банкова гимназия отново беше водеща, но със специалност "Банково дело" с изучаване на английски език.

На следващо място в предпочитанията на седмокласниците е 51 Средно училище "Елисавета Багряна" със специалност "Компютърна графика" с изучаване на английски език.

След него е Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" със специалност "Системно програмиране" с изучаване на английски език.

Над 1000 некласирани ученици

В националното външно оценяване след VІІ клас на изпита по български език и литература са участвали 11 041 ученици от София. По математика те са 10 995.

Подалите заявление за класиране са 10 484. От тях 1088 не са класирани, защото балът им не е достатъчен за паралелките, които са пожелали. Те ще участват автоматично във второто класиране. От тях 909 са от столицата, а останалите деца са от провинцията.

Свободните места след първото класиране в София са 1098.

В държавния план-прием след завършено основно образование в столичните училища са обявени 409 паралелки. От тях 225 са профилираните, а 184 – професионалните.

Седмокласниците могат да проверят къде са приети, като въведат входящ номер и код за достъп на интернет адрес: https://priem.mon.bg.

Учениците, приети на първо класиране, могат да се запишат от 14 до 16 юли тази година включително.

В същия срок могат да подадат заявление за участие във втори етап на класиране тези, които не са доволни от първи етап. Това става в училището, в което вече са класирани.

Списъците с приетите на второ класиране ще бъдат обявени на 20 юли.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?