51 трансплантации от началото на годината, 1000 души чакат за орган

51 трансплантации от началото на годината, 1000 души чакат за орган

От началото на годината в България са направени 51 трансплантации благодарение на 14 донора, обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р. Ваньо Шарков при откриването на Европейската седмица на донорството. За последните три години броят на трансплантираните е нараснал близо четири пъти, а специалистите посочват, че отказите от донорство намаляват.

През последните години в листата на чакащите за трансплантация има около 1000-1100 души. В момента за трансплантация на бъбрек чакат 930 души, за сърце – 25, за черен дроб -43, за бял дроб – 12, тънко черво – 1.

“Напоследък се наблюдава, че отказите от донорство са по-малко и това може само да ни стимулира да работим повече. Технологията за локация на донорите е ефективно работеща за нашите условия. Ние работещите в тази среда усещаме, че процесът е видим и всички структури се стремят да помогнат и да покажат най-доброто. Тази година сме направили 6 трансплантации на сърце. Нашите резултати говорят най-добре за нас”, заяви доц. д-р Георги Царянски, ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болница “Света Екатерина”.

“На практика всеки един донор спасява по няколко човешки живота. Това е единствената ситуация, при която животът продължава и след смъртта, но не като един, а като няколко живота”, заяви Шарков.

“Донорството е едно от най-великите неща, които някога човек може да направи в своя живот. Ние може да даряваме кръв, но когато даряваш орган на твой близък правиш нещо, което е много повече и много по-силно от това, което можем да направим през целия си живот. Лекарите могат да направят трансплантация, но без донори тя няма как да се случи”, заяви още той.

В момента 56 хиляди души в Европа очакват трансплантация на орган или тъкан и това е единственият им шанс за живот, съобщи директорът на болница “Света Екатерина“ д-р Генчо Начев.

Споделяне

Още от България