53-годишен турист загина под връх Вихрен

53-годишният Методи Бакушев от Сандански загина под връх Вихрен в Пирин. Той бе в неизвестност от неделя след опита му да изкачи с велосипед връх Вихрен (2914 м). Спасителите от Планинската служба в Банско са открили тялото му във вторник сутринта след 24-часово издирване, предаде Дарик радио. Предполагаемата причина за смъртта е измръзване вследствие на нощуване на открито.

Около 06:30 часа сутринта на 23 май мъжът е тръгнал за връх Вихрен от заслона на Казана. Там прекарали предната нощ с друг турист от Сандански, който го е придружавал - 76-годишния Димитър Илиев Митов, известен като Митко Йогата. До 9 часа Митко е снимал Методи, който се е изкачвал по Северната стена на връх Вихрен (Фунията). Вечерта той не се е прибрал на Казана, където са останали багажът и спътникът му. На следващия ден, в понеделник, Митко е слязъл до хижа Бъндерица и е съобщил на спасителите за изчезналия турист.

Отрядът на Планинската спасителна служба в Банско веднага е предприел издирване с участието на десет щатни и доброволни спасители и специално обучено куче. Търсенето е било затруднено от лошата видимост и лошото време - дъжд, а на връх Вихрен и сняг.

Още от България