53 журналисти от БНР искат оставката на управителния съвет

Напрежението в обществената медия отново се покачва

Снимка: Архив

53 журналисти от програмата "Хоризонт" на Българското национално радио настояват за оставката на управителния съвет на обществената медия в писмо до Съвета за електронни медии (СЕМ), съобщи информационният сайт Клуб Z.

Реакцията им е във връзка със сигнала от петък на трима от членовете на УС до прокуратурата и държавната финансова инспекция срещу новия генерален директор на радиото Андон Балтаков.

Сигналът е заради договори за доставка на електроенергия за БНР за 244 000 лева с ДДС за една година, подписани от Балтаков, но без да са съгласувани с УС и в неизпълнение на процедурите по обявяване на обществени поръчки. По думите на Балтаков до контракта се е стигнало в условията на "абсолютен форсмажор", при който е имало риск радиото да остане без електрозахранване.

Авторите на сигнала до прокуратурата са Стефан Ташев, Мария Маркова и Галя Тренчева. Те са "наследство" на Балтаков от предходния генерален директор на радиото – Светослав Костов, чийто мандат бе прекратен предсрочно от СЕМ заради безпрецедентното замлъкване на програма "Хоризонт" и опита дългогодишната журналистка Силвия Великова да бъде свалена от ефир миналата година.

До ситуацията новият генерален директор да работи с предложените от Костов членове на УС се стигна заради Закона за радиото и телевизията, според който няма как СЕМ да прекрати мандата на УС. Единственият начин да бъдат избрани нови членове преди да изтече мандатът на старите, е те сами да се откажат от постовете си.

Именно за оставката на Ташев, Маркова и Тренчева настояват журналистите на БНР в писмото до СЕМ.

"С това писмо бихме искали да изразим нашето възмущение, тревога и несъгласие с последните епистоларни действия на членове на Управителния съвет на БНР, с които отново се цели дестабилизация на работата на радиото", посочват журналистите. Сред подписалите призива са едни от най-изявените в момента гласове на програма "Хоризонт". То е отворено за подписване и от други техни колеги.

Според журналистите тримата членове на УС системно блокират работата на Андон Балтаков. На практика Балтаков трябва да работи с хората на Костов, под чието управление БНР преживя една от най-тежките си кризи в последните години, предизвикали протести, прокурорска проверка за цензура в радиото и създаване на анкетна парламентарна комисия.

"За да бъде защитено доброто име на БНР и гарантирана нормалната работа на журналисти и служители, апелираме за вашата намеса. При положение, че членовете на колективния орган за управление на радиото не намерят конструктивна формула за работа и продължат да създават напрежение, да подадат оставките си", пишат журналистите до СЕМ. 

Споделяне

Още по темата

Още от България