53 журналисти загинали през 2004 г.

Петдесет и трима журналисти са загинали през 2004 г. по света и това е най-големият брой жерти сред хората от тази професия от 1995 г. насам, съобщи организацията Репортери без граници, цитирана от Ройтерс и АФП. Данните показват увеличение спрямо 2003 г., през която загиналите журналисти са били 40.

Ирак за втора поредна година е бил най-опасното място за журналисти - през 2004 г. там са убити 19 репортери и 12 сътрудници на информационни средства. Повечето от тях са жертва на терористични и бунтовнически нападения, но в 4 случая вина носят американските военни сили, се посочва в доклада на организацията.

Много са и случаите на убийства на журналисти, които са разкривали корупция и деяния на организираната престъпност - по тези причини 6 журналисти са били убити във Филипините и 4 в Бангладеш.

Най-малко свобода на печата има в Северна Корея, Мианма, Китай, Виетнам, Лаос и някои други страни в източна Азия. Журналистите в този район често стават жертва на физическо насилие и заплахи.

Свободата на печата се зачита в страните от Европейския съюз, включително в новоприетите членки, а също и в Северна Америка. Но докладът отбелязва, че миналата година американските власти са включили в списъка на терористичните организации ливанската телевизия Ал Манар. "Въпреки че Ал Манар излъчва неприемливи антисемитски послания, правителството на САЩ може да създаде опасен прецедент, поставяйки информационно средство в категорията на терористичните групи," изтъкват авторите на доклада.

В Русия държавният контрол върху телевизиите с национален обхват е станал особено ясен от едностранчивото отразяване на събитията в северноосетинския град Беслан. Турция е отбелязала известен напредък с приемането на закони, подготвящи я за възможно членство в ЕС. "Но на практика тези мерки все още не са подобрили значително свободата на печата," добавят авторите на документа.

През 2004 г. общо 907 журналисти са били арестувани, а 1146 са били нападани или заплашвани, посочва организацията Репортери без граница. През 2003 г. броят на арестуваните е бил 766. Само в Китай и Куба са били задържани 107 журналисти и кибердисиденти.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?