54 иракчани убити в Самара в отговор на нападения

Петдесет и четирима иракчани са убити в тежките сражения в неделя в град Самара, централен Ирак, избухнали след поредица нападения върху американски конвои.

Американски говорител заяви, че огневата мощ на американците е сломила нападателите и отговорът е дал ясно послание на иракските бунтовници.

Това са най-тежките сражения след официално обявения край на войната през май. Кореспондент на Би Би Си в Самара съобщава, че навсякъде има следи от битките - изгорели коли се търкалят по улиците, а сградите са надупчени от куршуми.

Местното население е разгневено и смята отговора на американците за безразборен и ненужен.

Правителствата на съюзническите сили в Ирак съобщиха, че войските им ще останат в Ирак, въпреки загубите, понесени в последните дни.

Седем испански офицери от разузнаването загинаха в събота при засада южно от Багдад.

Испанският министър - председател Хосе Мария Аснар заяви, че испанските войски ще останат в Ирак и обяви в телевизионно обръщение, че терористите заплашват свободата. Премиерът отхвърли исканията на опозицията за изтегляне на войниците, като изтъкна, че страната ще изпълни ангажимента си.

Южна Корея обяви, че ще изпълни плана си да изпрати още войски в Ирак въпреки гибелта на двама южнокорейски инженери в град Тикрит в неделя.

Това бе съобщено от външния министър Йон Юн Кван след извънредно заседание. Южна Корея се съгласи по принцип да изпрати още 3 000 войници в Ирак, но не е уточнила какви и кога.

Според испанския вестник Ел Мундо двоен агент иракчанин може би е предал седемте испански офицери от разузнаването.

Иракски агент, вербуван от Испания, може да е информирал бившите тайни служби на сваления диктатор Саддам Хюсеин за придвижването на испанците, смятат източници от испанския Национален разузнавателен център (НРЦ), цитирани от изданието.

Според предварителното разследване на военното министерство двете коли с осмината испански офицери от разузнаването попаднали на внимателно подготвена засада на 40 км южно от Багдад. Нападателите хвърлили бомба по първата кола, която се запалила. След това започнала престрелка с намиращите се във втората кола испанци, докато били убити всички, с изключение на един.

Смята се, че двоен агент е издал и испанския офицер от разузнаването Хосе Антонио Бернал, който беше убит в дома си в Багдад през октомври, твърдят източници от НРЦ.

След войната испански агенти изградиха в Ирак мрежа от сътрудници, с чиято помощ информираха правителството за обстановката и сигурността на 1300 испански миротворци в страната.

Осмината испански офицери вероятно са били предадени от двоен агент, който знаел, че четирима от тях са пристигнали да сменят колегите си и че двете групи ще пътуват заедно, твърди Ел Мундо.

Седемте ковчега и оцелелият офицер пристигнаха вчера в Мадрид с военен самолет, придружавани от министъра на отбраната Федерико Трильо и директора на НРЦ Хорхе Дескаляр.

Външното министерство в Сеул потвърди, че двама южнокорейци са били убити при засада в неделя, а други двама са ранени.

По-рано американските военни съобщиха, че колумбиец, който работи по договор с коалицията, е бил убит, а други двама са ранени, когато автомобилът им бил обстрелван в събота близо до Балад.

Същия ден двама японски дипломати бяха убити заедно с техния шофьор близо до Тикрит, а двама американски войници бяха убити край границата със Сирия.

Американският военен говорител в Багдад бригаден генерал Марк Кимит заяви, че явно има промяна в стратегията на иракската съпротива, която чрез подобни атаки се опитва да подкопае водената от САЩ коалиция.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?