54 журналисти в надпревара за първите награди на името на Валя Крушкина

Петдесет и четирима журналисти са номинирани за първите годишни медийни награди "Валя Крушкина – журналистика за хората“, учредени от Фонд "Валя Крушкина към Фондация "Работилница за граждански инициативи“, в памет на починалата през юни журналистка от БНТ. Призовете, които имат символично парично изражение, ще бъдат връчени в четвъртък - 22 ноември.

Претендентите се състезават в четири категории - печатна медия, електронна медия, онлайн медия, млад журналист. Голямата награда "Валя Крушкина" ще бъде присъдена за цялостен принос в отразяване на актуални теми у нас, за материали, провокирали обществен дебат или промени в законодателство, за журналистическа доблест и смелост.

 

Победителите ще бъдат избрани от жури, в което членуват представители на различни български медии и на неправителствени организации. Това е знак за съпричастността към желанието на гилдията да се обедини в подкрепа на каузата за обективна журналистика, с отношение и толерантност към проблемите на обществото и хората, посочват от БНТ.

 

Оценките ще бъдат давани от Антоанета Цонева (Институт за развитие на публичната среда), Валерий Тодоров (БНР), Веселин Стойнев (в."Труд"), Веселина Седларска (списание "Тема”), Виктор Николаев (бТВ), Владимир Йончев (OFFRoad-Bulgaria.com), Вяра Анкова (БНТ), Димитър Манолов (КТ "Подкрепа”), Живко Георгиев ("Галъп”), Любослава Русева (reduta.bg), Милена Цветанска (БНТ), Николина Димитрова (Bulgaria On Air), Силвия Великова (БНР), Пролет Велкова (Дарик Радио), Стояна Георгиева (Медиапул).

 

"Кипят последни приготовления. Автор на наградите "Кристална круша“ е близката приятелка на Валя – художничката Елена Китова. Самите стъклени статуетки са произведени безвъзмездно в завода за стъкло "Инхом“ - Белослав", посочи Вирджиния Славчева, учредител и председател на Обществения съвет.

 

"Направихме този конкурс в памет на журналиста и приятеля, с енергия, хъс и ангажираност към проблемите на отделния човек, по примера на самата Валя! С учредяването на наградите бихме искали заедно да насърчим опазването на професионалния и морален стандарт, който се наложи и остава с името ѝ! Валя бе от хората, които даряваше и получаваше от всич

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?