550 000 българи са подали в срок данъчните си декларации

550 000 българи са подали в срок данъчните си декларации

Около 550 000 българи са подали в срок своите данъчни декларации по предварителни данни на Националната агенция за приходите, съобщи говорителят на агенцията Росен Бъчваров. Очаква се броят им да достигне 600 000 след отчитането на формулярите, подадени в последния момент.

Общият данък, обявен в декларациите, е за около 1.6 млрд. лв., но по-голямата част от тази сума отдавна е удържана авансово през 2018 г. по трудови и граждански правоотношения, стана ясно от думите на Бъчваров. "Сумата за довнасяне, която имаше в данъчните декларации, е от порядъка на 150 млн. лв. Тя също е почти изцяло внесена. Всеки, който е допуснал някаква грешка във вече подадената си данъчна декларация, има напълно законната възможност до края на септември 2019 г. да я коригира веднъж, еднократно", каза шефът на дирекция "Комуникации" в НАП.

Той припомни, че глобата за неподадена данъчна декларация е до 500 лв, а за подадена с грешно съдържание може да достигне до 1000 лв.

Тази година повече от половината данъчни декларации бяха подадени по електронен път.

От догодина подаването на данъчните декларации на гражданите ще бъде значително улеснено. Тогава всички доходи от трудов договор, както и хонорарите и възнагражденията по граждански договори, ще бъдат предварително попълнени от данъчните и хората ще имат възможност да ги прегледат, коригират и допълнят при нужда.

Споделяне

Още от Бизнес