57 българи заплашени от смъртоносната болест бруцелоза

57 българи от Сливенско се изследват дали не са се заразили със смъртоносната болест бруцелоза, предавана от животни и храни, съобщи директорът на РДВР Сливен полк. Христо Григоров в четвъртък.

Двама души вече са починали - един в Гърция и един в България. Лекарите не могли да им поставят правилната диагноза навреме. Нови петима души от Сливенско вече са с лабораторно доказана бруцелоза.

Българите отивали да работят като овчари във ферма, където имало много занижен ветеринарно-медицински контрол, поясни главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

От 1965 до 1996 са регистрирани само девет случая в страната. За последния месец вече има девет заразени.

За Гърция българите заминавали с жените си заедно с гърка Галидис Христос. Той им обещавал по 400 евро заплата и трудов договор. Работели обаче при много тежки условия и малко пари. Не знаели за болестта във фермата на Галидис край град Ксанти. В нея имало 1000 животни. Използвани били две общи пасища с други съседни ферми. Галидис наема овчарите от 1998 година.

Болестта ги покосявала след като консумирали заразено месо или мляко. Според експерти обаче заразата се разнасяла и по въздуха, след като болно животно е заколено. Първите симптоми на болестта са много висока температура, предимно вечер. Засягат се всички органи.

Половината от всичките близо 60 човека, които са работили във фермата вече са в България и се изследват, останалите са още в Гърция и се издирват.

Не може да се каже със сигурност дали от тази ферма е изнасяно мляко за страни от ЕС, заяви полк. Григоров. Такива обаче били показанията на нашенците.

Споделяне

Още от България