57 държави са дали съгласие за провеждане на изборите на 4 април

57 държави са дали съгласие за провеждане на изборите на 4 април

Съгласие  от 57 държави за провеждане на избори за Народно събрание на 4 април на тяхна територияе получило Министерството на външните работи, съобщиха от ведомството на Екатерина Захариева.

Основното изискване, което страните поставят, е те да бъдат проведени при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Във връзка със специфичните изисквания в ситуацията на пандемия част от държавите дават съгласие вотът да се проведе само на територията на задграничните ни представителства. Други допускат да се гласува и извън тях, но след получено допълнително съгласие за всяко конкретно предложение за разкриване на секция.

Към момента има получено съгласие за провеждане на изборите от:  Австралия, Австрия, Азербайджан, Туркменистан, Алжир, Армения, Беларус, Белгия, Люксембург, Бразилия, Грузия, Дания, Израел, Испания, Андора, Сан Марино, Йордания, Казахстан, Китай, Косово, Куба, Ямайка, Република Северна Македония, Мароко, Молдова, Нидерландия, Обединени арабски емирства, Португалия, Румъния, Русия, Словения, Турция, Узбекистан, Украйна, Унгария, Финландия, Черна гора, Чехия, Швейцария, Швеция, Намибия, Япония, Хърватия, Латвия, Ливан, САЩ, Албания, Полша, Кувейт, Норвегия, Индия, Литва, Нова Зеландия, Кип​ър, Виетнам, Коста Рика, Непал.

Във връзка с мерките в някои държави, в които е ограничено пътуването в страната, българското външно министерство ще поиска гласуването там да бъде признато за уважителна причина, за да могат българските избиратели да стигнат до избирателните секции.  

Също така,  МВнР ще направи всичко възможно да осигури участието на членове на СИК от България в зависимост от условията на приемащата държава за карантина. Навсякъде, където се налага командироване на служители, ще им бъдат направени PCR тестове и по възможност ваксинация на доброволен принцип.

Споделяне

Още от България