57 фирми с оферти да санират жилища с европари

57 фирми с оферти да санират жилища с европари

В Министерството на регионалното развитие в понеделник са били отворени ценовите оферти на 57 дружества, желаещи да изпълняват проекти за обновяване на жилищни блокове с пари от Оперативна програма "Регионално развитие“ 2007 – 2013“.

Те са подали общо 70 предложения, тъй катовсеки кандидат има право да играе за максимум две от общо седемте обособени позиции за строително-монтажните дейности за енергийна ефективност.

Предстои проверка на офертите на допуснатите участници и до 20 септември ще стане ясно кой коя или кои позиции печели, допълват от регионалното министерство.

Строителнително - монтажните работи по сградите, които ще се финансират, в рамките на проекта, включват подобряване на енергийните характеристики на сградните ограждащи конструкции и елементи чрез обновяване с високотехнологични топлоизолационни системи; повишаване на ефективността на системите за отопление, вентилация и охлаждане в сградите и на системите за горещо водоснабдяване; повишаване ефективността на системите за управление на топлоподаване и регулиране на топлината в сградите, припомнят от ведомството.

Изпълнението на проект "Енергийно обновяване на българските домове“ се финансира с общо 50.1 млн. лв. от еврофондовете. Макар 30 млн. лв. по тази програма за саниране да стоят блокирани в затворената Корпоративна търговска банка, от министерството са намерили решение на проблемите и очакват до приключването на целия проект в края на 2015 г. да бъдат обновени минимум 180 многофамилни жилищни сгради.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?