57% от европейските бизнесмени са против разширяването на ЕС над 25 страни

57 процента от бизнесмените в ЕС смятат, че Европейският съюз не трябва да се разширява повече, след като на 1 май т.г. към него се присъединят още 10 държави. Други около 10 на сто казват, че изпитват съмнения във връзка със следваща вълна на разширяване.

Това показват публикувани снощи резултати от изследване на американската група за стопанска логистика Ю Пи Ес, предаде АФП.

Близо две трети от шефовете на големи европейски компании смятат, че ЕС ще достигне критичната си маса с 25 страни членки през май т.г. и са против по-нататъшно разширяване или се съмняват в ползата от него.

Десетте страни, които влизат в ЕС през май, са Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия и Словения. На въпрос на кои други страни трябва също да бъде разрешено да се присъединят, 12 на сто от анкетираните посочват като отговор Русия, 11 процента - Турция и по шест процента посочват Швейцария, Румъния и България. Следват Хърватия с 5 процента, Норвегия и Украйна и Беларус с по 4 процента.

С три или по-малко проценти са Албания, Сърбия и Черна гора, Молдова и Македония, показват данни от сайта на Ю Пи Ес. Около 87 процента от анкетираните са на мнение, че присъединяването на десетте нови членки през май ще бъде от полза, най-вече заради разширяването на единния европейски пазар.

Участниците в анкетата смятат, че Полша предлага най-добри възможности за търговия сред присъединяващите се страни. Изследването е направено между 23 септември и 10 ноември 2003 г. между 1453 ръководители на европейски компании.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?