577 са потвърдените случаи на Covid-19 у нас, жертвите - 23

36-годишен мъж е последният починал с коронавирус, ревизия на мерките ще се обсъжда след Великден

577 са потвърдените случаи на Covid-19 у нас, жертвите - 23

Потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 577, а смъртните - 23. Излекуваните пациенти са вече 42, съобщиха във вторник от Националния оперативен щаб и Министерството на здравеопазването.

В бившата окръжна болница "Света Анна“ в София е починал 36-годишен мъж с положителна проба за Covid-19. Пациентът е хоспитализиран на 30 март в инфекциозно отделение заради белодробно страдание. Заради влошаване на състоянието е приведен в реанимация, където впоследствие е поставен на апаратна вентилация. Мъжът е бил с фиброза на белия дроб и трахеостома, получена в резултат на пътно-транспортно произшествие преди години.

През деня бяха регистрирани нови 12 случая, след като за изминалото денонощие баха доказани 24 нови случая.

От всички заразени 213 са в болница, като 21 от тях са в тежко състояние.

 

Към 7 април 325 от регистрираните у нас случаи на Covid-19 са на мъже и 252 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 48 години.

Регистрираните случаи по данни на Националния оперативен щаб, са: Благоевград – 18; Бургас – 25; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 11; Кърджали – 10; Кюстендил – 7; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 11; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 32; Русе – 3; Силистра – 2; Сливен – 9; Смолян – 14; София – 340; Стара Загора – 14; Хасково – 6; Шумен – 4.

Заразените медици са 31, 8 са в Спешна помощ

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус при лица-медицински служители е 31 души.

По-рано началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски съобщи за  още една положителна проба на спешен медик в София. Така заразените от "Бърза помощ" вече са 8.

"Всяко медицинско лице, което има необходимост да се тества, се тества. Над 900 души са в обслужващия персонал на "Бърза помощ". Вече са тествани над 100, и то пряко ангажирани с 8-те заразени. Заявени са 1000 теста, които ще се използват за скрининг, но по-важното е наблюдението на тези колеги, дали някой проявява симптоми и веднага да се реагира. Тестването продължава. Позитивни са 8 човека от 900", каза Мутафчийски.

Ревизия на мерките ще се обсъжда след Великден

Засега не се обсъжда отмяна на част от ограниченията, които бяха въведени за борба с коронавируса. "Броят на заболелите от коронавирус не намалява, а се увеличава, но има тенденция на по-бавно увеличаване. При нас нещата се движат в едни граници", каза Мутафчийски.

Той е обсъдил с премиера Бойко Борисов актуалната ситуация в България, коментирали и дали има възможност за промяна на мерките. "Плод на тези обсъждания е заповедта на министъра на здравеопазването за фермерските пазари и всичко свързано с животновъдство и растениевъдство, както и заповедта за допуска до границите. Има възможност за по-далечен хоризонт за мерките, но още е много рано, за да се правят такива заключения. Със сигурност до Великден мерките трябва да останат непроменени", каза Мутафчийски.

По-късно главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев каза, че е  логично след Великденските празници да се очаква част от противоепидемичните мерки да бъдат намалени, но това ще зависи от ситуацията. 

"Колкото повече дисциплина и отговорност покажем, толкова по-бързо и по-леко ще преминем през пика"

Премиерът Бойко Борисов поздрави здравните работници по повод Световния ден на здравето, посочвайки, че тази година празникът заварва всички държави по света неподготвени за кризата

"Врагът е невидим, непознат. За някои изглеждаше безобиден в началото, но днес ни е изправил пред тежко изпитание. В тази битка срещу епидемията няма нужда от нападатели, всички сме защитници. Само ако сме единни и отговорни, можем да изградим защитна стена срещу заразата. С нея ще браним не само себе си, но и ближния. Защото щетите върху икономиката, колкото и да са тежки, ще ги възстановим рано или късно. Човешкият живот обаче е незаменим", написа Борисов във фейсбук страницата си. 

Той твърди, че през годините е успявал безпогрешно да усети недоволството на хората и да чува критиката им. "И никога не съм оставал безразличен. Това ще продължи и занапред. Днес обаче ситуацията е различна. Виждам каква тежест понася всеки заради борбата срещу епидемията. Но Ви уверявам, че всичко това си струва. Предприетите действия от нас дават резултат. Колкото повече дисциплина и отговорност покажем сега, толкова по-бързо и по-леко ще преминем през пика на епидемията", посочи той.

По думите му нито една мярка няма смисъл, ако не се прилага от всички навсякъде. "Ако допуснем отклонение от мерките - последиците ще са страшни и непредвидими", казва премиерът и обещава, че ще положи всички усилия България да продължи пътя си напред.

"Благодаря на българските лекари и на всички български граждани за това, че в такива трудни моменти показват колко силен и достоен народ сме, обединен вече 13 века в една голяма кауза - да пребъде България", посочва Борисов.

"Днес се прекланям с чувство на гордост пред всеки един български гражданин. Към всеки един от Вас. Защото всеки е герой. Ще продължа да се боря за здравето Ви преди всичко. И категорично няма да бъда този, който ще превърне държавата в морга. Отказвам да бъда този, който да решава кой да диша и кой не", е написал още премиерът.

Споделяне

Още от България