58 партии и коалиции вече са регистрирани за местния вот

Централната избирателна комисия за местните избори (ЦИКМИ) е  регистрирала за участие в местни избори общо 58 партии и коалиции, съобщи във вторник говорителят на ЦИКМИ Велислава Кръстева. Все още за регистрация чакат 14 политически формации. Крайният срок за записване е 12 септември.

До този момент Върховният административен съд (ВАС) е отхвърлил възраженията на 7 партии и коалиции срещу откази на ЦИК за регистрация. Единствено Зелената партия е успяла да се пребори по съдебен ред за правото си да участва на местния вот.

ЦИКМИ отказа да регистрира формацията заради неточности в предадените отчети. Ново решение на комисията ще има в сряда.

Другият говорител на комисия Александър Александров заяви, че едва 93 от общинските избирателни комисии са с попълнен състав. До два дни кметовете на общини трябва да изпратят своите предложения.

В същото време той предупреди партиите, че крайния срок за регистрация на кандидатите за кметове е 27 септември. Ако бъде поискана справка от комисията за разсекретяване на досиетата за принадлежност към ДС и информацията бъде получена след тази дата, кандидатът няма да може да бъде заменен.

Споделяне

Още от Местни избори 2007