5.9% ръст на жилищните кредити от Пощенска банка

5.9% ръст на жилищните кредити от Пощенска банка

Пощенска банка бележи ръст от 5.92% на портфейла си от жилищни кредити към 31 август 2017 г. на годишна база, съобщиха за Mediapool от финансовата институция.

За сравнение по данни на Българската народна банка (БНБ) средният ръст на жилищните заеми в страната е 5.4% към 31 август 2017 г. спрямо същия период на миналата година. Като стойност отпуснатите кредити в този сегмент са 9.2 млрд. лв.

Във вторник банката обяви, че отчита ръст в жилищното кредитиране от 58% за първите девет месеца на годината спрямо същия период на 2016 г., но се оказа, че той се отнася само за новоотпуснатите кредити за жилище. Това означава, че има сериозно раздвижване на пазара след проведената през миналата година мащабна проверка на цялата банкова система, която се отрази и върху кредитирането.

По данни на Пощенска банка ипотечният бизнес се развива най-бързо в големите градове София, Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора, където финансовата институция отчита двуцифрен ръст на новоотпуснатите заеми, а в Благоевград, Добрич и Велико Търново той е дори над 100%.

Анализите на банката сочат, че от началото на годината интересът към жилищното кредитиране нараства благодарение позитивните икономически показатели като ръст на БВП, ръст на средната работна заплата, спад на безработицата. През 2017 г. се отчита и по-активно строителство на жилищни площи.

По данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2017 г., в сравнение с второто тримесечие на 2016 г., издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са се увеличили с 35.4%. Започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 53%. Продажните цени на имотите също се покачват в големите градове. Агенциите за недвижими имоти отчитат, че средната пазарна цена в София вече надхвърля 1 000 евро за квадратен метър, съобщават от банката.

Оттам цитират и данните на БНБ за август 2017 г., според които средната лихва по новите жилищни кредити в левове се понижава с 0.95 процентни пункта спрямо август 2016 г. и достига до 3.90%.

Експертите на Пощенска банка наблюдават нова тенденция през 2017 г. − завишен интерес към кредитирането за покупка на къщи, което е с 48% повече от същия период на 2016 г. Не се наблюдава изменение в средния срок на искания кредит, който е 22 години. За сметка на това, средният размер на кредита се увеличава с 14% и към септември 2017 г. достига 51 000 евро.

Споделяне

Още от Бизнес