6 200 престъпления от омраза във Великобритания месец след Брекзит

6 200 престъпления от омраза във Великобритания месец след Брекзит

Британската полиция съобщи, че след референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз, при който ключов въпрос беше имиграцията, само за месец са регистрирани близо 6200 престъпления от омраза, съобщи Ройтерс.

За четири седмици от 16 юни в полицията са били подадени сигнали за 6193 престъпления, най-често за тормоз, нападения и други прояви на насилие или посегателство като отправяне на обиди или заплахи.

На 23 юни британците гласуваха за излизане от ЕС след ожесточена и предизвикала дълбоко разединение кампания, в която контролът върху имиграцията беше един от главните аргументи за напускане на съюза. Откакто бяха обявени резултатите, мюсюлмани и източноевропейци се оплакват, че много често стават мишена на агресия.

По най-нови данни през първите две седмици на юли са извършени 3001 посегателства, което с 6 процента по-малко от предходните две седмици, но е с 20 на сто повече, отколкото през същия период миналата година.

В резултат на нарасналия брой престъпления от омраза след референдума, полицията възприе строг подход към тези престъпления и се радваме да установим, че този род инцидентите започват да намаляват, каза полицейски говорител.

Разбира се недопустимо е да има каквито и да било престъпление от омраза, така че сегашният им брой е твърде голям, добави той.

Споделяне

Още от Свят