6 държави от ЕС са готови да приемат мигрантите от кораба "Проактива Оупън армс"

6 държави от ЕС са готови да приемат мигрантите от кораба "Проактива Оупън армс"

Шест страни от Европейския съюз са се съгласили да приемат 147 мигранти, блокирани до италианския остров Лампедуза на испанския спасителен кораб "Проактива Оупън армс", обяви италианският премиер Джузепе Конте, цитиран от Асошиейтед прес.

"Франция, Германия, Румъния, Португалия, Испания и Люксембург ще протегнат ръка в знак на готовност да приемат мигрантите", написа Конте в отворено писмо във Фейсбук, адресирано до вътрешния министър от крайната десница Джузепе Салвини.

Две седмици след спасяването на мигрантите от несигурните лодки на трафикантите, корабът "Проактива Оупън армс" пусна котва близо до италианския остров Лампедуза.

В ситуация, в която популистката му коалиция е пред разпадане, Конте предупреди Салвини, че противоподействието му срещу слизането на мигранти на италианския бряг е "нелоялно сътрудничество, което, откровено казано, не мога да приема".

Крайнодясната партия "Лига" на Салвини внесе вот на недоверие срещу правителството на Конте. Италианският вътрешен министър от крайната десница иска да предизвика предсрочни избори и да стане премиер.

По-рано в четвъртък Салвини блокира пристанищния достъп на плавателния съд "Оупън армс". Но министърът на отбраната Елизабета Трента отказа да подпише забраната на Салвини за акостиране и заяви, че политиката не може да губи човечността си.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?