6 март ще е ден на национален траур за смъртта на Пламен Горанов

6 март ще е ден на национален траур за смъртта на Пламен Горанов

Във връзка със смъртта на самозапалилия се на 20 февруари т. г. Пламен Горанов правителството в оставка обявява 6 март 2013 г. за ден на национален траур, съобщиха от правителствената информационна служба.

Решението на кабинета в оставка е било взето неприсъствено, тоест срещу подпис.

В сряда поклонението пред останките на Пламен Горанов ще се състои в сряда от 11.30 часа в църквата "Света Петка" във Варна. След това тялото на мъжа ще бъде транспортирано до София за кремация, каквото е било желание на баща му Любчо Горанов. Прахът на 36-годишния Пламен ще бъде върнат до края на седмицата и положен в семейна урна в старите варненски гробища.

Пламен Горанов се самозапали на 20 февруари пред сградата на Община Варна, носейки плакат с искане за оставката на издигнатия от ГЕРБ кмет Кирил Йорданов и на целия Общински съвет. Той почина в понеделник вечерта, с което се превърна в символ на протестите и тяхната саможертва. Във вторник вечерта пред сградата на варненската община се събраха около хиляда човека на бдение със свещи в памет на Пламен. Мълчаливо бдение имаше и на езерото Ариана в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България