6% за България и Румъния от бюджетните средства на ЕС за регионална дейност

Бюджетните средства на ЕС за регионална политика да се увеличат да периода 2007 - 2013 г. и да се разпределят в следното съотношение - 52% или 174 млрд.евро за сегашните 15-страни членки, 42% или 140 млрд.евро за присъединяващите се от май т.г. нови десет държави и 6% или 22 млрд.евро за България и Румъния, които се очаква да влязат в съюза от 2007 година.

Това се предлага в третия доклад за сближаване, приет от Европейската комисия, съобщиха Франс прес и интернет сайтът EUpolitix.

Според предложението на еврокомисаря за регионалната политика и реформите на институциите Мишел Барние, средствата за регионална политика и структурни фондове за 2007 - 2013 г. трябва да бъдат общо 336 млрд. евро или една трета от бюджета на ЕС. Брюксел аргументира нуждата от увеличение на бюджетните средства за регионалната дейност с успеха на една политика, определяна като още по-необходима заради разширяването на ЕС.

Благодарение на тази политика, се отбелязва в доклада на Барние, сериозните разлики в доходите и заетостта бяха заличени през последните десет години и най-вече в средата на 90-те. Но влизането в ЕС на 1 май на още 10 нови страни, които имат значително изоставане в развитието /а те ще станат 12 през 2007 г. с България и Румъния/, е голямо предизвикателство за политиката на сближаване.

"Близо 92 % от гражданите на новите държави членки живеят в райони, където брутният вътрешен продукт /БВП/ на човек от населението е до 75 % под средното равнище за Европейския съюз на 25-те", се посочва в доклада.

С присъединяването на България и Румъния броят на жителите на ЕС, населяващи тези необлагодетелствани райони, ще нарасне от сегашните 73 милиона души до над 153 милиона.

Разширяването още с първите десет, се припомня в документа, ще увеличи с 20 % населението на ЕС на 15-те, но само с 5 процента БВП, като това ще доведе до спад с 12,5 процента на средния БВП на човек от населението в ЕС на 25-те.

Барние обеща, че мерките за сближаване ще предотвратят пренасочване на средства от бедните западни региони на Европа към новите, по-бедни източни области при разширяването на ЕС, отбеляза EUpolitix. Еврокомисарят отбелязва историческия момент на повторното обединение на континента, но предупреждава, че уголемяването на съюза ще доведе до голямо разширяване на пропастта между бедни и богати.

Около 17 от сегашните най-бедни региони в ЕС могат да бъдат лишени от средствата, отпускани от Брюксел, след като през май в съюза бъдат включени по-бедни области от Източна и Централна Европа, посочва EUpolitix.

"Макар че повечето от най-бедните региони са в новите държави членки, ние все пак трябва да подпомагаме и онези региони в 15-те, където процесът на догонване още не е завършен," заяви Барние. За тях Брюксел планира периодът за постепенно спиране на помощите да продължи най-малко седем години след 2006 година.

Освен това в доклада за сближаване, представен днес от Барние, на програмите за помощ се възлага по-голяма роля за засилване на икономиките на регионите. Европа трябва да включи "всички региони и хора в създаването на богатства," изтъкна Барние. " Растежът и сближаването са двете страни на една и съща монета," добави той.

Досега регионалната политика не си поставяше изрично за цел да стимулира растежа, въпреки че около 50 % от проектите по някакъв начин се отразяваха благоприятно на развитието на регионите. Според новата система хората в бедните региони на Европа, които искат помощ от ЕС, ще трябва да доказват, че парите ще бъдат използвани за създаване на работни места и за стимулиране на растежа.

Тази цел, посочва Еврокомисията, съответства на ангажимента, който ръководителите на ЕС поеха на срещата на високо равнище в Лисабон през 2000 г. - да превърнат съюза в "най-конкурентоспособната икономика в света до 2010 г.," отбелязва EUpolitix.

Споделяне

Още от България