60 000 лв. глоба за автогарата в Албена за злоупотреба с монопол

Комисията за защита на конкуренцията наложи три имуществени санкции от по 20 000 лв. на “Албена автотранс” АД, за злоупотреба с монопол при стопанисването на единствената автогара в комплекса, съобщиха от антитръстовия орган.

Жалбата е внесена от “Пътнически превози”, Добрич.  Дружеството е длъжно да ползва като начална и крайна спирка на свой маршрут автогарата в “Албена“ по силатана договор с общините с Добрич и Балчик. Операторът на автогарата обаче иска от всеки автобусен превозвач, който продава билети там, да дава на “Албена автотранс” по 10 на сто от стойността на продадените билети. Превозвачите нямат възможност да наемат помещение за самостоятелна продажба. Когато това било поискано от “Пътнически превози”, Добрич, му било отказано, въпреки че на гарата има място за отдаване на площ под наем. Затова от КЗК считат, че отказът на “Албена Автотранс” да даде каса под наем е налагане на нелоялни търговски условия.

Според антимонополната комисия определянето на цената на услугата “продажба на билети” следва да става с оглед на извършените разходи по нейното предоставяне, а предвиденият от “Албена автотранс” критерий създава възможност за поставяне на конкурентните предприятия, ползващи Автогара “Албена” в неравностойно положение.

Нещо повече,  в периода януари–май 2006г. ответникът не е допускал автобусите на молителя до Автогара “Албена”, като по този начин  го е принудил да сключи договор с “Албена” АД за предоставяне на седем паркоместа извън рамките на автогарата, срещу заплащане, съобщават от КЗК.

 

Споделяне

Още от Бизнес