60 000 семейства в София не си плащат парното

60 000 семейства в София не си плащат парното
Между 50 000 и 60 000 са домакинствата в София, които не си плащат сметките за парно, докато редовните абонати са около 270 000. Това съобщи изпълнителният директор на “Топлофикация София“ Стоян Цветанов пред бТВ във вторник. Според Цветанов “тежките клиенти“, които не си плащат, имали възможност да го направят, но използвали пропуските в закона, за не плащат.

От дружеството завеждат дела основно за сметки над 3 000 лева. “Когато приключим делата с по-големите длъжници, ще се заемем и с по-малките“, допълни той и съобщи, че най-големият дълг към дружеството е за 18 000 лева, а 162 са задълженията за по над 10 000 лева.

“Интересуват ни кражбите на парно, но ние не разполагаме със СРС-та. Ние доставяме до абонатната станция и, ако Иван, Драган или Гошо краде, то той краде от съседите си. Това трябва да бъде решено вътре в етажната собственост. Едно от предложенията в законодателството, които сме направили, е да бъде инкриминирана кражбата на парно. Това е отговорност, която всеки трябва да има, посочи изпълнителният директор на дружеството“, коментира Цветанов.

На въпрос защо сметките за доста топлия месец ноември са били с близо 30% по-високи, шефът на "Топлофикация” отговори така: "Когато казваме, че ноември е бил много топъл всъщност трябва да се замислим колко топло е било през нощта". Среднодневната температура за ноември 2010 г. е била 2.9 градуса по-ниска от ноември 2009 г. Действително малко по-високи са сметките, но това идва от повишената цена. Когато употребяваме повече, и сметката е по-висока“, каза още Цветанов.

Той съобщи, че се обмисля програма, която да насърчава лоялните клиенти. “Крайно време е дружеството да се обърне към коректните си платци, защото фирмата я има благодарение именно на тези хора“, посочи Цветанов.

“Томболата е проиграван много пъти вариант, определено не е най-интересното нещо, но вероятно ще се прибегне до подобно нещо“, каза още той.

"Пет процента на 100 лева са си пет процента". Така той коментира решението на ДКЕВР за намаляване на цената на природния газ от 1 януари 2011 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?