60-70 на сто от търговските обекти крият обороти

60-70 на сто от търговските обекти крият обороти

Между 60 и 70% от търговските обекти в България прикриват обороти, като при малките магазинчета си стига и до 85 на сто от тях да крият приходи съобщиха в четвъртък от Националната агенция за приходите (НАП) на консултативния съвет, на който беше обсъдено свързването между касовите апарати в търговските обекти и системата на данъчните.
Само от укрити обороти в малките търговски обекти годишната загуба за държавата е 20 млн. лв., а близо 85% от търговците укриват част от оборотите си.

В заведенията по морските курорти пък делът на некоректните фирми е над 80% и загубата за държавата само от тяхната дейност е 12 млн. лв.
Ръководителят на дирекция "Контрол" в НАП Васил Панов заяви, че с връзването на касовите апарати към НАП всички компании ще се поставят при равни условия.

Ден по-рано от данъчната агенция обясниха как масово малките магазинчета плащат символични суми на хакери, които да им изтриват част от оборотите, за да не плащат данъци за тях.

"Свързването с GPRS на обектите с НАП ще ни помогне и да установим точното местоположение на касовите апарати“ каза Панов, давайки за пример кат в момента фирми, специализирани в източването на ДДС, поддържат регистрирани касови апарати в офисите си, докато те трябва да са в столичния базар "Илиянци".

“Анализът на риска ще се подобри, защото ще можем да сравняваме оборотите между търговски обекти с аналогични характеристики и в крайна сметка ще знаем къде да изпращаме инспектори", допълни Васил Панов.

От НАП обясниха, че са избрали GPRS технологията за свързване поради необходимостта от криптиране на подаваните данни и заради липсата на надеждност в някои от интернет доставчиците, което може да се използва като оправдание за изключване на новите терминали в касовите апарати и укриване на обороти.

Свързването на касовите апарати със системата на Националната агенция за приходите ще стаен догодина, след като замислената отдавна мярка нееднократно бе отлагана.

Най-напред онлайн връзка ще бъде изградена с търговците на горива, както бе обещал финансовият министър Симеон Дянков, след това ще бъдат свързани обектите, регистрирани по ДДС, а до март 2012-та всеки касов апарат ще може да бъде проверяван в реално време от данъчните органи.

Споделяне

Още от Бизнес