60 детски градини и 30 училища ще се строят със 70 млн. лева от бюджета

Сн. БГНЕС

Поне 60 детски градини и 30 училища трябва да бъдат построени или разширени със 70 млн. лева от държавния бюджет до края на 2023 г. Това са целите на програма на Министерство на образованието и науката, публикувана за обществено обсъждане.

Според нея поне половината от средствата по програмата ще отидат за детски градини, а останалата част от сумата ще е за училища. Целта е да се преодолее недостигът на места в забавачките, за да се въведе реално и задължителното предучилищно образование за 4-годишните. Израждането или разширението на училища пък цели да се мине към една смяна на обучение.

Програмата беше анонсирана още при приемането на държавния бюджет за тази година, но приемането ѝ се задейства чак сега.

За парите за детски градини ще кандидатстват общините. Те могат да получат до 2 млн. лева за детска градина с до 4 групи и до 3 млн. лева за сграда за повече от 4 групи. Средствата покриват проектирането и изграждането на зданията или пристройките. Приоритетно ще се финансират проектите на общини, в които има най-голям недостиг на места в забавачките. По този критерий безспорно води Столичната община където тази година засега извън забавачките остават около 8000 деца.

Иначе ще се финансира изграждането или разширяването на детски градини в населени места с поне 20 места недостиг в градините. Приоритетно ще се класират проектите за места, в които въобще няма забавачки или недостигът е над 40 бройки.

Още преди няколко месеца министърът на образованието Красимир Вълчев коментира, че средствата ще отидат основно в големите общини, както и за няколко села с основно ромско население, в които няма градини, но пък има доста деца.

За построяването или разширението на училища могат да кандидатства общини, Министерството на културата и Министерството на младежта и спорта, към които има образователни институции, както и професионалните гимназии, които са държавни. За да се разглеждат предложените проекти, те трябва да са в населени места или райони или квартали в по-големи градове, в които в училищата не достигат поне 50 места. Приоритетно ще се отпускат средства за училища или пристройки, за които проектът е в по-напреднала фаза или пък се предлага по-голям процент на съфинансиране от кандидата.

Приоритетно ще се класират проекти за професионални гимназии от няколко области на обучение, сред които информационни технологии, хотелиерство и ресторантьорство, електротехника, машиностроене, електроника, строителство.

Обявяването на програмата идва в навечерието на поредния протест, който родители подготвят заради недостига на места в детските градини в София. Те вече се събраха веднъж на 1 юни, за да поискат план за ударно строителство на нови забавачки, а докато проблемът с местата се реши, настояват семействата на неприетите деца да получават ваучери, равни на държавната издръжка в градините. Към момента от Столичната община не одобряват искането за ваучери и смятат, че единственото решение на проблема е строителството на нови сгради по облекчени правила, които да позволят изграждането на здания с по-голям капацитет. За това правителството задейства промени в няколко наредби по настояване на местната власт. Бяха отпуснати и 15 млн. лева, с които да започне изграждането или обновяването на няколко детски градини в столицата.

Въпреки това родителите подготвят нов протест на 14 юни, този път пред Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?