60 години от пакта за сигурност между САЩ и Япония

Шиндзо Абе и Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отбеляза 60-ата годишнина от подписването на американо-японския договор за сигурност с призив за по-силен съюз между двете страни, въпреки че го критикуваше преди шест месеца, предаде Ройтерс.

"В условията на променяща се среда в сигурността и поява на нови предизвикателства от ключово значение е по-нататъшното укрепване и задълбочаване на нашия алианс. Уверен съм, че през следващите месеци и години приносът на Япония за взаимната ни сигурност ще продължи да нараства и алиансът ще продължи да процъфтява", заяви Тръмп в декларация, публикувана с дата 18 януари.

През юни м. г. Тръмп заяви на пресконфеенция в Япония, че договорът от 1960 г., подписан точно преди 60 години на днешния ден, е "несправедлив" и трябва да бъде променен, потвърждавайки отдавнашната си позиция, че Япония е "гратисчия" по отношение на отбраната. Тръмп обаче добави, че не мисли за оттегляне от договора.

Той задължава САЩ да отбранява Япония, която съгласно своята следвоенна конституция, изготвена от САЩ, се отказва от правото да води война, а в замяна Япония предоставя военни бази на САЩ. Договорът е подписан най-напред през 1951 г. и ревизиран през 1960 г. по времето на тогавашния премиер Нобусуке Киши, дядо на сегашния премиер Шиндзо Абе. Киши е принуден да подаде оставка след критики от японски опоненти, опасяващи се, че пактът ще въвлече страната във военен конфликт.

Съюзът между Япония и САЩ е основа за стабилността и благоденствието по света. Това заяви днес премиерът на Япония Шиндзо Абе по случай 60-ата годишнин.

"Японско-американският договор за сигурност е нерушима основа. Основа, която защитава мира и гарантира благоденствието в цял свят", посочи Абе, цитиран от агенция Киодо.

Абе и членовете на японското правителство участваха в тържествен прием по случай знаменателната дата.

Споделяне

Още от Свят