60 години след бягството на Далай Лама в чужбина Китай брани политиката си в Тибет

Далай Лама

Китай брани своята често критикувана политика в Тибет, като заявява, 60 години след бягството на Далай Лама в емиграция след неуспешно въстание срещу китайския контрол, че който оспорва тази политика, просто изразява своите антикитайски настроения.

Тези изявления в официалните медии се появиха, докато тибетци и техни поддръжници отбелязваха в неделя годишнината и призоваха за по-голяма международна подкрепа. Но въпреки че вече десетилетия се отправят такива призиви, хималайската област не се доближава до получаване на по-голяма автономия, особено откакто глобалното влияние на Китай се засилва.

Официалната китайска осведомителна агенция Синхуа заявява в редакционна статия със съботна дата, че икономическият прираст, растящата продължителност на живота и подобреното образование в региона оборват твърденията на критиците, че тибетците страдат от потисничеството на Пекин. В редакционна статия в неделя органът на компартията "Тибет" отправи нападки срещу Далай Лама, традиционния будистки лидер на тибетците, че се опитва "да всява хаос в Тибет". Неговите "сепаратистки заговори са осъдени на пълен провал", добавя вестникът.

Далай Лама живее в северния индийски град Дхармсала откак избяга от Тибет след неуспешно въстание през 1959 г. Пекин го обвинява, че се опитва да отдели Тибет от Китай - нещо, което той отрича.

Тибет е стегнат в задушаващата прегръдка на китайските служби за сигурност, а мнозина тибетци в чужбина казват, че природните ресурси на хималайския регион се експлоатират в полза на Пекин, докато тибетският език и уникалната будистка култура биват постепенно разрушавани.

Най-малко 3000 тибетци манифестираха в неделя в индийската столица Делхи, като изминаха около три километра през центъра на града, развявайки тибетски и индийски знамена. Те напомниха за опасенията на Индия от експанзията на Китай в Азия и в света и скандираха лозунги като "Свободата на Тибет е сигурност за Индия" и "Индийско-китайската дружба е преструвка". Те носеха портрет на Далай Лама и някои скандираха пожелания към него за дълъг живот и призиви за свобода на Тибет.

Стотици тибетци и тайванци демонстрираха в Тайпе, столицата на самоуправляващата се демокрация на остров Тайван, която Китай смята за своя територия.

Китай казва, че Тибет е бил част от него в продължение на векове, макар че според тибетците през по-голямата част от този период те са били по същество независими. Комунистическите войски поемат контрол върху региона през 1950 г. след кратък военен конфликт.

Трудно е да се направи независима оценка на условията в региона, защото чужденците трябва да получат специално разрешение, за да го посетят. Рядко се допускат чуждестранни журналисти, а при чувствителни годишнини регионът е затворен за чужденци.

В редакционната статия от неделя Синхуа не споменава пряко годишнината от въстанието, а вместо това се позовава на началото на "демократичната реформа" през 1959 г. за демонтиране на будистката йерархия и феодалните структури.

"Шейсет години след епохалните демократични реформи в Тибет хората в района на платото се радват на безпрецедентни в историята човешки права", заявява Синхуа. "Неоспорими факти и числа", свързани с развитието, "развенчават многократните лъжи и обвинения, които с гнусни мотиви целят да опетнят правата на човека в Тибет", пише китайската агенция. Сред изброените числа са повишаването на продължителността на живота от 35,5 години през 50-те до близо 70 сега, двуцифрреното увеличение на местния БВП и намаляването на бедността с 80 на сто.

В сряда ръководителят на тибетския клон на компартията заяви, че тибетският народ е повече привързан към правителството, отколкото към Далай Лама. Далай Лама не е направил "нито едно хубаво нещо" за Тибет след бягството си, каза партийният секретар в Тибет У Инцзе на заседание на церемониалния парламент на Китай.

Китайският режим в Тибет се втвърди допълнително след антиправителствените протести през 2008 г., стигнали до нападения срещу бизнесмени и хора от китайския етнос хан - най-многочислената етническа група в Китай. Властите твърдят, че в размирниците са убити 18 човека. Впоследствие неизвестен брой тибетци са били избити от силите за сигурност.

Наскоро традиционни тибетски райони в Западен Китай бяха разтърсени от поредица самозапалвания на будистки монаси и послушници с призиви за завръщане на Далай Лама, който сега е на 83 години.

При посещението си Прага премиерът на тибетското правителство в изгнание Лобсанг Сангай каза в сряда, че е трогнат от видяната в Чехия подкрепа за неговия народ. "Всеки път, когато идвам тук, получавам насърчение, придобивам сила да се върна и да кажа: "Има хора по света, които ни подкрепят, които ни вярват", заяви той.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?