Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

60 на сто от гърците казаха „не” на условията на кредиторите

84 коментара
60 на сто от гърците казаха „не” на условията на кредиторите
 • Премиерът Ципрас гласува.
 • Така изглежда бюлетината на референдума.
 • Лидерът на опозиционната "Нова демокрация" Андонис Самарас.
 • Драхма или евро?

Гърците са заявили съкрушително "не" на историческия  референдум днес въпреки предупрежденията от Европа, че отхвърлянето на мерките за икономии в замяна на свежа финансова помощ ще постави страната на пътя, водещ към изхода на еврозоната, предаде Ройтерс, позовавайки се на частични резултати.

При приблизително една пета преброени гласове официалнните данни сочат, че 60,4 на сто от гърците са на път да отхвърлят предложенията на кредиторите спрямо 40,1, които са гласували с "да".

Според официална прогноза на резултата от референдума вотът "не" ще надхвърли 61 процента, заяви представител на агенция Сингюлар лоджик, която обработва резултатите за министерството на вътрешните работи. Изчисленията показват, че едва 39 процента от гласовете ще бъдат на привърженици на предложените от кредиторите реформи.

Активността на референдума е била над 50 процента, заяви вътрешният министър Никос Вуцис. Това означава, че резултатът ще бъде валиден, тъй като по закон минималният праг на участие е 40 на сто.

Десетки хиляди се събраха в неделя вечер на централния площад "Синтагма" в Атина, за да отпразнуват резултатите от референдума.

Обявен от крайнолевия премиер Алексис Ципрас само преди седмица, първият от над 40 години насам гръцки референдум премина спокойно, без инциденти на фона обаче на затворени банки и недостиг на пари в брой, капиталов контрол, политическа несигурност и социално напрежение.

Резултатът е голяма победа за Ципрас и правителството му, които се обявиха за вот "не" на исканията на кредиторите. Някои гръцки и европейски представители обаче разглеждат днешното всенародно допитване като референдум за или против напускане на еврозоната.

Гръцкото правителство иска да възобнови преговорите с международните кредитори незабавно, за да постигне споразумение, което да задържи Гърция на повърхността, заяви правителственият говорител Гавриил Сакеларидис, цитиран от Ройтерс. "Преговорите, които ще започнат, трябва да бъдат завършени много скоро, дори след 48 часа", каза пред гръцката телевизия Сакеларидис, след като проучванията показаха преднина за гласувалите с "не" на предложенията на кредиторите. "Ще направим всичко необходимо, за да подпишем скоро", добави говорителят.

Сакеларидис заяви, че гръцката централна банка ще внесе молба още днес Европейската централна банка да повиши тавана на спешното финансиране на гръцките банки /ELA/. "Смятаме, че има сериозни основания, за да има увеличение на ликвидността по ЕЛА... няма причина да не бъде увеличавана ликвидността", каза той.

"Не обсъждаме паралалена валута", заяви пред телевизия Стар ръководителят на гръцкия екип за преговори с кредиторите Евклидис Цакалотос. "Не мисля, че те ще ни изгонят. Готови сме да се срещнем с тях още тази вечер", заяви той.

Германската канцлерка Ангела Меркел ще се срещне утре вечер в Париж с френския президент Франсоа Оланд за обсъждане на резултата от гръцкия референдум.

"Не" на референдума в Гърция няма да означава автоматично излизане на страната от еврозоната, заяви пред ТАСС европейски представител в Брюксел, коментирайки предварителните резултати от днешния вот. "Ако отговорът "не" за предложенията на кредиторите се потвърди, това няма автоматично да значи излизане от еврозоната.  Преговорите ще бъдат продължени", добави източникът.

Управляващите подкрепяха отрицателния отговор

Управляващите от СИРИЗА призоваваха населението да гласува с "не" и настояваха, че това няма да означава напускане на еврозоната, а ще им даде по-силен мандат за постигане на по-добро споразумение.

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви, че очаква споразумение с международните кредитори на Гърция още в понеделник, независимо от изхода на референдума. "Не слушайте онези, които казват, че предложението вече не е на масата - разбира се, че още е там, защото това е, което те искат", заявява Варуфакис в интервю за германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Същевременно в интервю за испанския „Ел мундо” той продължи нападателната реторика срещу онези, с които очаква да се споразумее. ”Това, което кредиторите правят с Гърция, си има име – тероризъм. Това, което Брюксел и тройката искат днес е ”да“-то да спечели, за да могат да унижат гърците “, заяви Варуфакис.

В петък и премиерът Ципрас използва същото определение, като  призова гърците да обърнат гръб на ”тези, които тероризират страната”. Неговите опоненти обаче го обвиняват, че рискува бъдещето на страната.

Гласувайки в неделя в атинския квартал Кипсели, където живее, Ципрас заяви, че това е "празничен ден" за Гърция. "Демокрацията победи страха. Решителността на народа ще победи пропагандата на страха. Народът изпраща послание. Едно правителство може да бъде пренебрегвано, но никой не може да пренебрегва волята на цял един народ да вземе съдбата в ръцете си", каза гръцкият премиер.

Референдумът дава на гърците възможността да кажат мнението си за "ултиматума" за икономии, поставен им от другите страни в 19-членната еврозона, заяви гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, след като гласува на референдума. Варуфакис каза, че "сериозните провали" на еврозоната са довели до исканията за нови мерки за икономии, за които гърците трябва да се произнесат днес.

"Днешният вот дава надежда на Европа, че общата валута и демокрацията могат да съществуват едновременно", каза Варуфакис, след като гласува заедно с 90-годишния си баща Йоргос в атинския квартал Фалиро.

От своя страна лидерът на главната опозиционна партия Нова демокрация бившият премиер Андонис Самарас, след като гласува, заяви: "Ние казваме "да" на Гърция, казваме "да" на Европа".

Европейската позиция

Европейските лидери предупредиха, че предложението, подложено на гласуване, на практика е изтекло заедно с втората спасителна програма на 30 юни и вече не е юридически валидно, но въпреки това отхвърлянето му ще отдалечи още във времето разблокирането на милиарди евро помощ за страната и крие огромни рискове.

До последния момент европейски лидери твърдяха, че в същността си вотът е за членството на Гърция в еврозоната. Но броени часове преди това председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че това не е съвсем точно, а германският финансов министър Волфганг Шойбле, че Германия няма да изостави в безпомощно състояние гръцката държава и ако евентуално отпадане от еврозоната ще е "временно".

В Гърция може да избухне хуманитарна криза след днешния референдум. Председателят на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц обмисля вариант да се предоставят спешни кредити, за да се поддържа работата на обществените услуги там, пише германският вестник "Велт ам зонтаг".

Шулц подчерта, че правителството на левия премиер популист Алексис Ципрас е вкарало страната в задънена улица, посочва вестникът. "Но хората с нищо не са виновни за това. На тях ще им помогнем", заяви председателят на ЕП.

Той има и конкретни предложения как това да стане. "Вероятно ще трябва да предоставим на Гърция спешни кредити за преодоляване на ситуацията, за да може да се поддържа работата на обществените услуги и парите да стигнат до нуждаещите се хора. За тази цел в Брюксел скоро ще има финансови средства на разположение", посочи Шулц. Той заяви, че "хората в Гърция няма да бъдат оставени в беда".

Според него ситуацията ще стане особено тежка, ако гръцкият народ отхвърли плановете за реформи на референдума. "Но ако гръцкото правителство не разполага с повече пари, защото преди това плановете за реформи на партньорите са били отхвърлени на референдума, тогава положението определено няма да се подобри.Без нови пари заплатите няма да могат да се изплащат, здравната система няма да функционира вече, ще спрат електроснабдяването и градският транспорт, важни стоки няма да могат да се внасят вече, тъй като никой няма да може да ги плаща", заяви председателят на ЕП.

Часове преди референдума германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви в интервю за вестник „Тагесшпигел”, че евентуален Grexitби „изпратил ужасен сигнал”.

Щайнмайер предупреди за последиците за Европейския съюз от евентуалното излизане на Гърция от еврозоната. "Дори да съумеем да се справим с подобно развитие във финансово-политически и валутно-политически план, евентуален грекзит би изпратил ужасен сигнал към страните извън ЕС", смята германският министър. По думите му Китай, Индия и САЩ гледат внимателно дали европейците ще овладеят тази криза или ще се провалят в предизвикателството.

Според Щайнмайер при евентуален Grexit "Европа ще загуби от авторитета си и от доверието към себе си в някои части на света".

В интервюто германският министър също така разкритикува остро гръцкото правителство. По думите му "със смесица от неопитност, идеология и радикална реторика" то е вкарало преговорите с кредиторите в задънена улица. Според Щайнмайер било е и пренебрегнато "за съжаление какво значи подобен курс за хората в Гърция".

Германският министър изрази мнение, че при евентуален отрицателен вот на днешния референдум в никакъв случай няма да стане по-лесно да се постигне компромис, а тъкмо напротив. По думите на Щайнмайер Гърция трябва да намери заедно с партньорите си изход от тежката ситуация, "който да не поставя прекалени изисквания към Европа и страните членки на еврозоната".

Вариантите след референдума

Резултатът от вота на референдума остава неясен, но без значение дали гърците ще изберат “да” или “не”, очаква се страната да се изправи пред нов период на несигурност и политически сътресения. Ето основните евентуални сценарии след референдума, описани от агенция Ройтерс.

Отговорът „да” на условията на спасителната програма

Лявото правителство на Гърция открито призовава гърците да гласуват с “не”. Би било политическо самоубийство за Ципрас да прилага програма, която той многократно окачестви като “унизителна” за страната му и на която яростно се противопоставяше. Ципрас ясно заяви, че ще се оттегли в случай, че преобладава гласуването с “да”, казвайки по телевизията тази седмица: “Ако гърците искат да имат унизен министър-председател, има много такива наоколо. Няма да съм аз”.

Ако Ципрас подаде оставка, нормално е страната да отиде на предсрочни избори - вероятно през септември. Но като се имат предвид предстоящите по-късно този месец плащания на Атина към международните кредитори, то вероятно президентът ще формира многопартийно служебно правителство на “националното единство”, за да продължи преговорите с международните кредитори и да запази Гърция стабилна до провеждането на изборите.

Създаването на такова правителство няма да е лесна задача. Проевропейските партии като центристката То потами, лявоцентриската ПАСОК и консервативната Нова демокрация дадоха знак, че желаят да участват в такова правителство. Но заедно те имат само 106 места в 300-местния парламент.

Това означава, че СИРИЗА и по-малкият ѝ коалиционен партньор - дясната партия Независими гърци, ще трябва да подкрепят или да се присъединят към това правителство. Това правителство вероятно ще се ръководи от технократ. Бившият министър-председател Костас Караманлис прави редки публични изявления, призовавайки гърците да гласуват с “да” в неделя, което поражда спекулации, че той може да е кандидат за поста. Споменават се и други безпартийни или относително общоприети кандидати за министър-председател като кмета на Атина Георгиос Каминис или колегата му от Солун Янис Бутарис.

Национално правителство на спасението няма да е прецедент в Атина. Последният път Гърция повдигна въпроса за референдум през 2011, когато бившият министър-председател Георгиос Папандреу искаше провеждането му, но беше остранен от власт, а правителство на технократи, подкрепяно от основните партии, го замести до провеждане на избори на следващата година.

Някои представители на СИРИЗА казват, че в случай на гласуване с “да”, самият Ципрас трябва да избере дали да остане и да опита да продължи преговорите с кредиторите при условие, че страната ще произведе избори щом се стабилизира финансово до септември.

Основните фигури в еврозоната открито говорят в подкрепа на гласуване с “да” на референдума. Канцлерът Ангела Меркел даде знак, че е готова да преговаря по трета спасителна програма с Гърция, макар немски представители да остават скептични дали ще дойде ново правителство и дали ще има договорена трета спасителна програма до 20 юли, когато трябва да бъде направено решаващото плащане към Европейската централна банка.

Отговорът „Не”

Представители на гръцкото правителство казват, че гласуване с “не” на референдума ще помогне на гръцката страна в преговорите с кредиторите, което водещите фигури в еврозоната, в това число председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, отричат.

Правителството на Гърция казва, че веднага ще поднови преговорите с кредиторите. Но европейските представители са на мнение, че ще е много трудно да се постигне съгласие по нова спасителна програма, защото гласуване с “не” ще бъде интерпретирано като отказ от обвързване с кредиторите. Водещите фигури в еврозоната предупреждават, че гласуването с “не” ще е знак за отхвърляне на еврото и ще затвори вратата за по-нататъшна помощ от кредиторите, оставяйки Гърция в непозната територия и изолирана в рамките на еврозоната.

Гърция вероятно няма да успее да плати огромното си задължение към ЕЦБ на 20 юли и финансовата ѝ криза ще се задълбочи рязко, като банките вероятно няма да отворят.

ЕЦБ вероятно ще замрази или изтегли спешното подпомагане на гръцките банки, което ще засили натиска върху Ципрас. Това може да принуди Ципрас да подаде оставка, за да даде път на правителство на националното единство.

Държавата може също да избере да въведе паралелна валута или да издава дългови разписки - Ай Оу Ю (Ioweyou- IOUs) - от англ. език “аз ти/Ви дължа”), за да се закрепи временно, като начало на “Грексит” (излизане на страната от зоната на еврото).

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

84 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #84
 2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #83
 3. Stanimir Petrov
  #82
 4. daskal
  #81

  "Не" казаха пенсионерите, чиновниците, военните - всички, които са на щедрата държавна хранилка. От сърце им пожелаваме още много оптимизъм. Защото ще им трябва в големи количества. Съвсем скоро.

 5. diplomat
  #80

  По добре мизерията на гърците отколкото благоденствето в България /интервюта набългари в Гърция/

 6. Djendo
  #79

  Тасос Йоанидис, симпатизант на Сириза в 12.00 часа спрял работа, хапнал сърмички и мусака, пийнал две чаши узо и решил да подремне.Унесъл се иму се присънил германец, който работел. Не обръщал внимание на нищо друго. Тасос го поздравил дружелюбно, но оня не му обърнал внимание.Гърка от Сириза проявил настойчивост и накрая Ханс /така се казвал немеца/ му казал: " - Не ми пречи да работя ! Не виждаш ли че работя за да ти плащам дълговете , мързеливо гърче!?" .Като чул това Тасос скочил и започнал да

 7. Boriana Boneva
  #78

  оттук насетне няма какво да се коментира решението на гърците. Те казаха ясно НЕ на въпроса:\"Трябва ли да бъде приет проектът за споразумение на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, ........\"От сега насетне трябва да се коментира мнението от страна на тези на които казаха НЕ І- изразено :\"Не\" на референдума в Гърция няма да означава автоматично излизане на страната от еврозоната, заяви пред ТАСС европейски представител в Брюксел, коментирайки предварителните

 8. бат Ники
  #76

  Това пък с референдума, демокрацията, уважението и т.н. е за хора с лоботомия. Казано с прости думи, "народът" или тарикатите от народа, бил казал, че иска както досега да живее наготово, да не плаща данъци и т.н., а пък европейците трябвало да се съобразят с демократичния избор и да продължат да плащат сметката на тарикатите. Цялата работа много прилича на ромските протести в Ямбол, преди няколко години. Общината им построила блок, дала им го на аванта, за да има къде да живеят, те го превърнали в руини за няколко години. Пак им го ремонтирали, пак им го дали - след няколко години пак същото. Накрая ги изгонили и те протестират, че нямало къде да живеят.

 9. Ами ако гърците започнат да произвеждат и изнасят коли, какво става?Пада цената или поне продажбите на германските автомобили.Точно от това се притеснява Германия. Изхода от тази криза е всички гърци у Джържмани, тогава нещата ще се наредят... Точно както става с Българите. В събота сутринта на международната автогара в София имаше стотици хора.... :) И не изглеждаха да отиват на почивка.. :)

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.