60% от българите искат изтегляне на батальона от Ирак

Между 70 и 77 % от българите смятат, че страната ни не е трябвало да изпраща свой военен контингент в Ирак, сочат данните от две независими едно от друго проучвания на общественото мнение, проведено от "Маркет линкс" и агенция "Скала". Пред БНР бившият зам.военен министър Велизар Шаламанов коментира, че нарастването на обществения натиск за изтегляне от Ирак се поражда от факта, че военното и политическото ръководства на армията не могат да управляват добре тази операция.

Според шефовете на двете агенции Румяна Бъчварова и Цветозар Томов, българите са объркани в заемането на позиция за или против участието ни в кризата в Ирак, както и за вината и отговорността на българските власти.

Според резултатите от двете проучвания, около 60 % от българите са за незабавно изтегляне на военния ни контингент, 20 % са да бъде продължено военното ни сътрудничеството с коалиционните сили, а 20% са изразили позиция, че въпреки неодобрението им за военното ни участие, въпросът за изтеглянето на контингента трябва да се реши прагматично.

Пред БНР Томов коментира, че има "европеизиране" на българската обществена позиция към кризата в Ирак и нарастване на антиамериканските настроения. Според 25 % от анкетираните вината за трагичния инцидент с българския военнослужещ Гърди Гърдев е на американската страна, а 60 % настояват за официално извинение на американската армия.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?